DNA, decizie dură în privinţa fostului şef de la APDRP Ploieşti

| 31 aug, 13:45

Fostul director al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) Mihai Gavril Vădan a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploiești, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese în legătură cu proiecte finanțate din fonduri europene.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în același dosar a mai fost deferit justiției Doru Gafencu, director delegat al Direcției Selectare Contractare din cadrul APDRP, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în cursul lunii mai 2009, Doru Gafencu și-a exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia reevaluării unor cereri de finanțare depuse de comunele Brănești și Răscăeți, județul Dâmbovița, majorând punctajele acordate pentru criteriile de selecție care priveau 'localități rurale din regiunile cu grad de sărăcie ridicat' respectiv 'proiecte de investiții în infrastructura socială'.

În urma acestui demers, coroborat cu încălcarea dispozițiilor procedurale în forma aprobată prin Ordinul MAPDR nr. 664/30.10.2008, au fost încheiate două contracte de finanțare în valoare totală de 17.208.101 lei (8.037.218 lei pentru comuna Brănești și 9.170.883 lei pentru comuna Răscăeți), beneficiarii obținând pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.

Suma reprezintă prejudiciul cauzat APDRP și totodată folos necuvenit realizat de cele două unități administrativ teritoriale.

Conform DNA, în aceeași perioadă, Mihai-Gavril Vădan, în calitate de director general al APDRP, deși cunoștea că proiectele depuse în numele comunelor Brănești și Răscăeți nu îndeplineau condițiile pentru a beneficia de finanțare, a emis decizia de aprobare a Rapoartelor de evaluare aferente sesiunilor noiembrie — decembrie 2008 și iunie — iulie 2009, demers în urma căruia cele două proiecte au fost finanțate pe nedrept din fonduri nerambursabile.

'De asemenea, în același context au fost selectate pentru finanțare și proiectele depuse în numele altor două comune din același județ. În același context, în perioada 2008-2009, firma administrată de inculpatul Vădan Mihai-Gavril a încheiat cu primăriile comunelor respective mai multe contracte de consultanță/ proiectare în valoare totală de 964.670 lei, bani asigurați de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit prin contractele de finanțare nerambursabilă, în vederea implementării proiectelor selectate', se arată în comunicatul citat.

Prejudiciul cauzat Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este în cuantum de 17.208.101 lei. În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil aparținând inculpatului Mihai-Gavril Vădan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dâmbovița, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ