Domeniul transporturilor - campionul fondurilor europene

| 17 apr, 14:25

România a reușit să absoarbă prin intermediul Programului Operaţional Transporturi (POS-T) 58% din suma pusă la dispoziţie în cadrul exerciţiului financiar 2007 - 2013, echivalentul a 2,5 miliarde de euro din totalul de 4,3 miliarde de euro. Rezultatul este impresionant, dacă ținem cont că în urmă cu doi ani domeniul transporturilor era ultimul în clasament.

România a accelerat în ultimul an absorbţia de fonduri europene pe infrastructura de transport, un adevărat sprijin pentru dezvoltarea unui domeniu care pentru România este o prioritate absolută. Acest succes înseamnă că rata de absorbţie curentă a fondurilor structurale şi de coeziune a ajuns la 53,12% la data de 31 martie 2015, iar suma solicitată la rambursare de la Comisia Europeană a crescut în ultima lună cu aproximativ 100 milioane de euro.

Citeşte şi: INSPECŢIE pe autostrada Sebeş-Turda

În acest moment, contractele de finanțare semnate cu beneficiarii însumează cheltuieli eligibile de aprox. 26,4 miliarde de euro, din care fondurile UE reprezintă circa 20,7 miliarde, corespunzând la 109% din alocarea UE 2007-2013. Iar plățile totale efectuate către beneficiari, incluzând prefinanțări si rambursări, s-au ridicat la aproximativ 12 miliarde de euro, din care contribuția UE a fost de circa 10,76 miliarde de euro.

Programul Operaţional Regional a atras până la finalul primului trimestru 2,3 miliarde de euro, iar POS Mediu a reuşit să primească de la Bruxelles 1,9 miliarde de euro până la sfârşitul lunii martie.

Citeşte şi: FMI: Economia românească va crește cu 2,7% anul acesta

Absorbția din domeniul transporturilor înseamnă, de exemplu, construcția autostrăzii Sebeş-Turda, a cărei construcţie costă circa 2 miliarde de lei (440 de milioane de euro) și care este unul dintre proiectele finanţate în proporţie de 85% din bani europeni pentru exerciţiul financiar 2007 - 2013, restul de 15% fiind bani de la bugetul de stat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ