Dragnea: Cei care se opun descentralizării au o atitudine comunistă

| 08 noi, 2013

Cei care se opun descentralizării sunt comunişti sau au o atitudine comunistă pentru că descentralizarea înseamnă "închiderea multor robinete", a afirmat vineri vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

"În fiecare perioadă şi în fiecare zi apar tot felul de contestatari. Pentru mine este o surpriză că am văzut organizaţii neguvernamentale care, de-a lungul anilor, criticau sistemul centralizat şi care acum brusc spun că nu trebuie să descentralizăm. O să fiu mult mai categoric decât primul-ministru şi spun clar - în condiţiile în care descentralizarea reprezintă un pas ferm de ruperea României definitiv de comunism, cei care se opun descentralizării sunt comunişti sau au o atitudine comunistă", a afirmat vicepremierul Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a criticat, în reuniunea aleşilor locali ai PSD, pe cei care se opun descentralizării, apreciind că motivul principal constă în avizele de la Bucureşti, care nu ar mai fi astfel emise, avize pentru "care trebuie să ungi", dar şi dispariţia unor instituţii paralele cu ministerul, cum este Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului.

Liviu Dragnea a prezentat apoi domeniile vizate de descentralizare, criticând rezistenţa de la centru în privinţa acestui proces care, spune el, este unul continuu.

În ceea ce priveşte Direcţia Agricolă, Dragnea a susţinut că a avut o discuţie cu ministrul Agriculturii, 'un om tânăr, modern', care a înţeles că rolul ministerului este să elaboreze politicile naţionale. "Nu cred că în comuna Islaz din Teleorman, fermierii de acolo au nevoie de un mare specialist dintr-un birou din minister care ştie mai bine ce culturi să pună pe terenul lui. Sigur, s-ar dori acest control şi se doreşte în continuare. Orice instituţie de la Bucureşti inventează în fiecare an nişte avize, doar mai mulţi oameni să vină la Bucureşti. (...) Şi aceste lucruri se fac gratuit? Nu. Descentralizarea înseamnă, printre altele, şi închiderea multor robinete şi, când vorbesc de robinete, vorbesc de peşcheşuri, pentru că nu cred că cineva să nu ştie că în aceşti peste 20 de ani tot timpul a trebuit să mergi după aprobări la Bucureşti. Era nevoie să ungi olecuţă. Aşa se întâmpla şi înainte de Revoluţie. De aici şi această rezistenţă foarte mare. (...) Sigur, ministerul se ocupă de programele naţionale, dar administrarea efectivă trebuie trecută la fermieri", a subliniat Liviu Dragnea.

El a criticat şi sistemul de acordare a autorizărilor din turism.

"Avem o discuţie foarte serioasă despre brevetele de turism. Când vorbim de brevete de turism, vorbim de cele care se dau pentru cei care trebuie să conducă hoteluri sau ghizi (...) Ei trebuie să îndeplinească nişte condiţii, să facă nişte cursuri autorizate, să aibă nişte studii, un pachet de condiţii pe care trebuie să le îndeplinească. Acel dosar intră la Bucureşti şi cineva, un funcţionar, vede dosarul dacă îndeplineşte condiţiile sau dacă nu, nu. Pai, aceste lucruri nu pot fi realizate la nivel judeţean? Adică tot ce înseamnă expertiză, cinste şi corectitudine este la Bucureşti? Refuz să cred aceste lucruri", a arătat Dragnea.

Şi în ceea ce priveşte mediul, vicepremierul a arătat că există o dezbatere serioasă.

El a adăugat că a avut o discuţie cu ministrul Mediului, Rovana Plumb, care i-a comunicat că România este singura ţară unde există o agenţie naţională de protecţia mediului. 'Practic, Agenţia Naţională de Protecţia Mediului este o instituţie care dublează ministerul, pentru că ceea ce face agenţia poate să facă foarte bine ministerul şi teama mare este că se va desfiinţa Agenţia Naţională, iar atribuţiile să fie la Ministerul Mediului, cum este în orice ţară civilizată", a arătat Liviu Dragnea.

Nici Metrorex n-ar mai trebui să fie, în opinia vicepremierului Dragnea, în subordinea Ministerului Transportului, ci la autorităţile locale.

"Dacă mâine avem metrou la Iaşi, acesta tot în subordinea Ministerului Transporturilor trebuie să fie? Sau numai pentru faptul că e în Bucureşti şi aici e şi Guvernul şi ministerul, Metroul trebuie să fie în subordinea Ministerului Transporturilor? Nu este mai bine supravegheat de Primăria Capitalei?. (...) Nu văd unde este problema de siguranţă naţională la metrou. Am auzit că în jurul metroului sunt foarte multe interese şi înţeleg şi supărarea", a adăugat el.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ