Dreptul la manifestaţii este garantat, dreptul la violenţă nu există

| 17 dec, 2013

Protestele (dez)organizate de duminică seara  în Capitală au adunat manifestanţi de toate felurile, în Piaţa Victoriei. Revendicările au fost dintre cele mai variate, de la Roşia Montană la gaze de şist şi modificările la Codul Penal oamenii au strigat, au scandat şi au plecat.

Protestul a luat sfârşit undeva pe la ora 22:00 când în Piaţa Victoriei au rămas doar jandarmii şi reporterii B1 TV care încă erau în căutarea unor protestatari. Bilanţul protestelor este simplu de sintetizat: 5 reţinuţi şi duşi cu duba la secţie şi un protestatar încins puţin cu bastoanele pe cârcă de jandarmi. Este neclar câţi protestatari au fost în piaţă, grupurile nu au fost foarte omogene, cifrele variază de la câteva sute la câteva mii, până la acest moment există  numai speculaţii, nici o cifră oficială.

Desfăşurarea evenimentelor a fost descrisă de publicaţii cu lux de amănunte, iar televiziunile nu s-au lăsat mai prejos aşa că noi vom face doar o scurtă trecere în revistă a ceea ce s-a întâmplat urmând ca ulterior să vedem de ce s-a petrecut în acest fel acţiunea.

În jurul orei 19:00 protestatarii adunaţi la Universitate au început să o ia pe poteca deja săpată de predecesorii lor, ruta Calea Victoriei, destinaţia Guvern. S-a oprit circulaţia, bineînţeles fără autorizaţie şi oamenii au luat-o la pas pe lângă maşini făcându-şi loc cum puteau în traficul aglomerat. Jandarmii au încercat să ţină pasul, au fost agresaţi verbal şi fizic pe tot parcursul drumului.

Cine a fost acolo şi-a dat seama că nu exista nici un liant al tuturor grupuleţelor şi bisericuţelor de la protest. Unii au fost aduşi de partide, alţii de galeriile de fotbal (vezi torţele aruncate în jandarmi), alţii au venit din curiozitate, alţii să cunoască pe cineva. Masa de oameni care au protestat nu a fost omogenă nici măcar în ceea ce priveşte obiectul protestelor. Unii au strigat împotriva lui Ponta alţii împotriva lui Băsescu, alţii împotriva tuturor (mesaje antisistem). În tot acest răstimp grăitorii preşedintelui încercau să se legitimeze ca fiind promotorii acestui protest, uitând că în urmă cu o zi au reuşit să strângă mai puţin de 100 de oameni în aceleaşi circumstanţe. Impotenţa politică a acestora nu a determinat o ieşire în forţă a unei mase de oameni nemulţumiţi, în schimb a generat frustrări care au reuşit pe alocuri să dea impresia că jandarmii au înăbuşit răscoala în sângele protestatarilor.

În realitate, singurul eveniment care a suportat un dram de violenţă din partea autorităţilor a fost cel în care un individ isteric a încercat să rupă cordonul de jandarmi şi la un moment dat a reuşit. Violenţa nu trebuie tolerată indiferent împotriva cui se manifestă. Pentru cei care cred că drepturile unui om care se manifestă violent în public trebuie respectate, gândiţi-vă că dacă dumneavoastră nu sunteţi de acord cu acel individ şi vă exprimaţi punctul de vedere este posibil să fiţi ţinta violenţei acelui om, fără să meritaţi acest lucru.  Pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice jandarmii sunt nevoiţi să intervină activ uneori. Toţi cei care spun că lumea a fost îmbrâncită şi că jandarmii nu şi-au făcut meseria cum trebuie mint şi dezinformează şi vor să confişte un protest în scopurile lor meschine.

Dreptul la a protesta este garantat atâta timp cât libertatea ta de protestatar nu îmi îngrădeşte mie libertăţile de cetăţean. Nu bloca străzile fără să ne anunţi, să ştim că trebuie să stau în trafic 5 ore pentru cauza ta pe care eu nu o împărtăşesc, anunţă-mă când faci scandal la Guvern să nu mă plimb cu fetiţa mea prin zonă nu este bine pentru ea să stea în mulţimi în care se aruncă cu gaze lacrimogene. Violenţa este apanajul proştilor şi acest lucru trebuie spus cu toată responsabilitatea. Este limpede că cei din Piaţa Victoriei care au considerat că este bine să te porţi ca huliganii de pe stadion cu nişte jandarmi care nu au nici o vină că execută ordinele sunt nişte ignoranţi.

Deocamdată protestele s-au risipit rapid pentru cei care şi-au dat seama că sunt puşi chiar în pericol de o mână de smintiţi cu apucături violente au plecat. Data viitoare elementele care vor perturba desfăşurarea unui protest care ar putea fi paşnic se pot înmulţi iar confruntările cu jandarmii pot deveni chiar periculoase pentru toată lumea. Nu îţi garantează nimeni dreptul de a pune sub semnul întrebării dreptul altora de cetăţeni de a mă simţi în siguranţă în oraşul în care locuiesc.

Jandarmii au dat dovadă de reţinere şi au ţinut sub control în codiţii grele un protest pentru care nimeni nu îşi asume responsabilitatea. Orice atacuri la adresa instituţiei jandarmeriei trădează în fapt nevoie de a produce scandal, un scandal care în cele din urmă să se spargă şi el în capul Guvernului.

Indiferent de dorinţa unora sau a altora de a protesta faţă de măsuri care li se par nedrepte ordinea şi siguranţa publică trebuie asigurate, dreptul de a fi violent în public şi de a te ascunde de gesturile antisociale în spatele unei mulţimi de protestatari nu există, cred că ne aducem aminte ce s-a întâmplat acum un an, când trupele de huligani au devastat centrul Bucureştiului, au incendiat maşini şi au spart vitrinele magazinelor toate sub semnul protestelor faţă de austeritate. Acela este un episod pe care nu cred că vrea nimeni să-l vadă în reluare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 dec, 2013
Andrei
Putini dintre ei chiar au intenti onorabile ,majoritatea nu sunt nimic mai mult decat niste marionete platite sa joace dupa cum vrea x si y
17 dec, 2013
DOR DE CEAUSESCU
VA VENI SI VREMEA VOASTRA
Prietene, nu te baza pe vorba lui Lapusneanu PROSTI DAR MULTI !!
Daca ai mai multe clase - sa zicem ca ai facut liceul si , poate, SPIRU HARET ( ca alta facultate nu cred ca ai avut vreo sansa !!! ) , explica-le si bolsevicilor tai ca pe astfel de oameni nu trebuie sa pui baza..
17 dec, 2013
cantautor
"Dreptul la a protesta este garantat atâta timp cât libertatea ta de protestatar nu îmi îngrădeşte mie libertăţile de cetăţean".
citezi corect,insa interpretezi dupa cum iti canta stapanii...
cand protestai impreuna cu "ai vostri",prin 2011, nu stiai asta...?
ipocritule..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ