După alegerea Elenei Udrea potopul. Intelectualii Mișcării Populare lăsați cu buza umflată

| 11 iun, 2014

Alegerea Elenei Udrea în conducerea PMP produce schimbări la Fundația Mișcarea Populară: după anunțul demisiei lui Marian Preda din funcția de președinte al fundației, au început să curgă plecările liderilor din teritoriu și să fie vehiculate diferite scenarii despre ce s-a petrecut de fapt în Mișcarea Populară.

Marian Preda a comunicat, marți, decizia de a-și depune demisia din calitatea de Președinte al Fundației Mișcarea Populară, invocând“motive personale”, care l-ar fi determinat să renunțe la proiect și să se întoarcă la catedra de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Preda a ținut, totuși, să le lase foștilor săi colegi o vorbă de ținut minte: “Plec din fruntea Fundației cu convingerea că nu este posibilă o schimbare din interior a clasei politice din România, că ea va trebui să vină din exterior”.

La scurt după plecarea sociologului, Mihai Platon, coordonatorul filialei Fundaţiei Mişcarea Populară din Bacău, a declarat că demisionează și el din funcţie, în semn de solidaritate cu Marian Preda. Platon a întărit la rândul lui “convingerea că nu este posibilă, deocamdată, o schimbare din interior a clasei politice din România”. “Am încercat să acţionez în crearea şi susţinerea unui 'Partid Altfel', dar, o spun cu mare regret, nu am reuşit”, a precizat Platon.

Demisia lui Preda l-a convins și pe șefului filialei Gorj, Andrei Novac, că este momentul să se retragă. “În această dimineaţă, Marian Preda, care este preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, şi-a dat demisia. Fiind în situaţia în care am fost adus în acest proiect şi am fost invitat în acest proiect, din punctul meu de vedere, este momentul să mă retrag şi eu”, a declarat fostul președinte al fundației în județul Gorj.

În evoluția Mișcării Populare, importantă este cronologia evenimentelor: fundația este cea care a nășit partidul, iar fundația ne era ‘vândută’ de Băsescu și Udrea ca un spațiu nou de dezbatere, unde zburdă ideile libere ale unor oameni neatârnați politic, care vor reîmprospăta spațiul public în România. Se vede acum că ceea ce toată lumea interpreta drept simple lozinci electorale – “partidul tinerilor”, “alt fel de a face politică” – era de fapt o încercare de a mobila partidul, prin fundație, cu anumiți intelectuali mai mult sau mai puțin cunoscuți, pentru a atrage în alegeri mult-râvnitul ‘electorat care nu vine de obicei la vot’. Lumea, însă, nu a venit la vot pentru intelectuali, în niciun caz nu mai mult decât au făcut-o pentru Mircea Diaconu, și atunci influența intelectualilor în fundația și partidul președintelui a trebuit să fie redusă, pe măsura contribuției lor în alegeri – adică, zero virgulă.

Un alt scenariu vehiculat este acela cum că însuși Băsescu s-ar fi aflat în mod direct în spatele schimbărilor produse în conducerea fundației. Surse din conducerea PMP au transmis că Marian Preda a fost demis “printr-un ordin venit de sus”, pentru incapacitatea de a mobiliza sutele de edili locali, majoritatea din PDL, înscriși în fundație încă dinainte de alegeri. Potrivit acestora, era responsabilitatea lui Preda să asigure legătura dintre primarii localităților mai mici din teritoriu și conducerea centrală a PMP, și din cauza asta ar fi fost sancționat. Indiferent care scenariu este adevărat, un lucru este sigur: cei care au plătit pentru eșecul Mișcării Populare nu au fost nici Elena Udrea, cea care apărea prima pe toate posterele, nici ‘sponsorul’ Marin Anton sau ‘strategul’ Cristian Petrescu, ci doar diverșii intelectuali de decor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ