După ce a pus pe butuci privatizarea CFR Marfă, Băsescu şi-a găsit o nouă ţintă, regionalizarea

| 06 aug, 2013

Privatizarea CFR Marfă a compromis-o prin intermediul declaraţiilor televizate. Aceeaşi metodă o aplică şi în cazul regionalizării. Concediul premierului i-a oferit lui Băsescu prilejul necesar de a ataca proiectele importante ale guvernului, ştiind că nu i se va răspunde cu aceeaşi monedă.

Traian Băsescu duce jocul politicianist pe care l-a început odată cu declarațiile referitoare la privatizarea CFR Marfă, către un alt subiect de interes naţional, anume regionalizarea. De faptul că Traian Băsescu a intrat într-o campanie de atacuri si critici la adresa Executivului ne-am convins, însă prin poziţiile pe care le adoptă şeful statului, nu face altceva decât să pună în pericol proiecte importante pentru România.

Privatizarea CFR Marfă a compromis-o prin intermediul declaraţiilor televizate. Aceeaşi metodă o aplică şi în cazul regionalizării. Concediul premierului i-a oferit lui Băsescu prilejul necesar de a ataca proiectele importante ale guvernului, ştiind că nu i se va răspunde cu aceeaşi monedă.

Declaraţiile lui Băsescu pe tema regionalizării denotă gândirea politicianistă a unui reprezentant al opoziţiei. Afirmaţiile conform cărora procesul de regionalizare ar fi trebuit început prin comasarea comunelor, deşi un lucru pozitiv, nu este fezabil în acest moment. Dar pe preşedinte nu îl interesează acest lucru. Nu ţine cont de faptul că pentru a putea reorganiza administrativ-teritorial o comună este nevoie de referendum.

Gândindu-ne că România are în acest moment sute de comune, costurile bugetare ar crea o gaură neagră în bugetul de stat.

De asemenea, comasarea comunelor înseamnă renunţarea la reprezentativitate din partea unei comunităţi. Ori, la ora actuală nu există o voinţă la nivel local de a renunţa la acest drept în favoarea unei alte comunităţi.

Dacă se dorește comasarea comunelor aceasta se poate realiza și pe alte căi. Una dintre ele ar fi printr-o asociere la nivel local în timp pe diverse proiecte. În România funcţionează deja structuri de cooperare intercomunitară, precum Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară  (ADI). Prin susţinerea acestor proiecte de cooperare oamenii vor înţelege că există mai multe beneficii lucrând împreună, iar deschiderea către comasare va fi mai mare.

Preşedintele Băsescu a pozat de fiecare dată când a avut ocazia într-un expert în administraţie publică, fonduri europene, securitate, etc. Acest „monstru sacru” al expertizei pe mai multe domenii şi-a pus cunoştinţele în faţa presei nu şi la îndemâna guvernului. În loc să coopereze cu guvernul în vederea realizării primei reforme reale a administraţiei publice locale din 1968 şi până astăzi, şeful statului preferă să atace în mod iresponsabil Executivul.

Frustrarea lui Traian Băsescu a ajuns în acest moment la cote maxime. Posibilitatea ca guvernul să încheie cu bine privatizarea CFR Marfă şi să pună în aplicare procesul de regionalizare, l-au făcut pe preşedinte să lase deoparte normele diplomatice impuse de funcţia pe care o ocupă. Acesta a încercat prin ieşirile sale să pună piedici constante guvernului, astfel încât să nu reuşească ceea ce el şi guvernele sale nu au reuşit în anii în care s-au aflat la putere.

Traian Băsescu dacă vrea să facă ceva bun pentru România acum, când mai are un an din mandat, ar putea să sprijine acţiunile Executivului în beneficiul cetăţenilor şi al dezvoltării statului. Atitudinea constructivă din cadrul CSAT, anunţată de preşedinţie în comunicatul oficial, ar trebui aplicată de Traian Băsescu şi în afara consiliului. În schimb, preşedintele adoptă o abordare distructivă cu privire la proiectele ce ţin de România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 aug, 2013
obiectiv
referitor la parerea dlui F,eu cred ca trebuie tinut cont de ea...
cand se faceau chestiile alea ,daca se faceau,pe timpul lui Boc,UDMR-ul participa la guvernare...
poate si el era consiler pe acolo...
practic,vorbeste din interior...
am putea sa-l credem ca si-a dat seama ca s-a gresit...?
poate acum se caieste...
poate stie el cum trebuia facut,si nu l-au ascultat?
poate...l-au ascultat si nu l-au platit?
07 aug, 2013
cantautor
parca atunci cand guvernele anterioare,sustinute de D.Basescu,doreau regionalizare,nu prea erati asa ahtiati de subiect...
acum aveti majoritate absoluta in Parlament,si cei 7,4 milioane de votanti pregatiti...
Spuneti ca D.Basescu nu vrea(ce mai conteaza o minciuna in plus) si toti acestia vor aflui rapid spre urne..
Puteti sa nici nu le spuneti ca s-ar vota ceva despre Constitutie,sau regionalizare,le spuneti ca e referendum de demitere...
A,sa nu uitati sa refaceti listele electorale,conform legii...
Dupa recensamant...
07 aug, 2013
Vali
Hai sa ne facem ca muncim!
Amice Grigore Ureche,
Indraznesc sa te numesc asa dupa felul in care ai inteles ca trebuie scris acest articol. Sunt curios sa aflu cati arginti usl-isti ai primit pentru acest material. Basescu a incercat sa vanda CFR Marfa acolitilor, sau gasca politico-mafiota? Eu cred ca tandemul Ponta - Fenechiu s-ar fi umplut de marafaeti dupa aceasta privatizare marca Adrian Nastase - adica un pret oficial mic, iar grosul in conturile "greilor" USL. Pe urma, de ce te faci ca nu vezi nivelul grobian al baroniadei numita "regionalizare"? Crezi tu, sincer vorbind, ca alde Dragnea si ai lui s-au gandit vreo clipa la binele tarisoarei asteia, cand au mestecat apa-n piua cu "regionalizarea" ? Feri-te-ar sfantul! Ei nu-si mai pot scoate dintii din ciolan, iar tu faci pe "latraul" la Gazeta. Crezi ca tu esti chiorul din tara orbilor? Sictir!
07 aug, 2013
Ferenczy Stefan
Instructivă descriere. Exact genul de afacere care ne-a pus pe butuci în guvernările Boc. Nu toată lumea respectă tipicul afacerilor portocalii, împământenit de două mandate prezidentțiale.
06 aug, 2013
Kris
eroare
Basescu e vinovat pentru orice!
Guvernul are in Parlament o sustinere 60-70% si nu se pune problema unor contre reale...Pe cine sperie Base?
CFR Marfa trebuia sa fie solicitat de un partener strategic, dar balbele ne-au dus ca sa fie un fiasco....GFR e o urias cu picioare de lut, o asociere tipic neo-comunista din Romania, o mica tulburare si va disparea. Un imperiu de carton!
Pentru Romania e mai bine repetarea licitatiei, nu conteaza suma de adjudecare cat planul de afaceri si respectarea acestuia pentru ca firma sa prospere si sa aiba un viitor.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ