După pâine urmează carne?

| 01 aug, 2013

Ne frecăm ochii şi nu ne vine să credem. În sfârşit se ieftinește ceva în România. Este vorba de reducerea TVA la pâine, măsură care se aplică începând cu 1 septembrie şi care va produce o micşorare a preţului pe întreg lanţul de producţie din morărit şi panificaţie grâu - făină - pâine.

Unii analişti sunt sceptici, nu cred într-o scădere a preţului, politicienii din opoziţie se comportă precum vulpea care nu ajunge la struguri. Fostul ministru al Finanţelor din guvernul Boc, Gheoghe Ialomiţeanu, obişnuit mai degrabă cu majorările, recunoaştea deunăzi cu jumătate de gură că măsură este bună dar va avea un impact infim.

Dacă ne mutăm în zona specialiştilor din industria de panificaţie lucrurile sunt tranşante. Spun într-un cor că hotărârea va aduce ceva în premieră pentru ţara noastră - o concurenţă acerbă între producători, care va genera într-un final eliminarea societăţilor neloiale. Patronii care lucrează corect mizează pe încasări mai mari, banii urmând să fie reinvestiţi în retehnologizarea parcului industrial.

Circulă în presă teoria că 15-20 de bani economisiţi la o pâine nu reprezintă nimic. Corect, pentru ei… Pentru amărâţii cu pensii mici, în special din zona rurală acest “mărunt” contează. Din aceeaşi categorie de retorică se lansează şi atacurile împotriva şefului Guvernului care spun că Victor Ponta a luat din dreapta (taxa pe lux) şi a pus în stânga (TVA redus la pâine). Deşi nu dăm pe spate cu creşterea economică, totuşi Executivul a reuşit să resusciteze această ramură tratată prin amputări de cuplul Băsescu - Boc. În plus, să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului. Ponta nu stă cu mâinile în sold aşteptând să vină bunăstarea peste noi. Peţeşte investitorii străini, se consulta cu sindicatele (măsura reducerii TVA la pâine aşa a prins contur) aplică soluţii uneori riscante, însă necesare, sare peste capcanele întinse peste noapte de președinte (privatizarea CFR Marfă) șamd.

România era singurul stat european care nu aplica cote diferenţiate de TVA la alimentele de bază. Experţii Price Waterhouse and Coopers, cea mai mare companie de servicii profesionale, de consultanţă şi audit din lume, salută decizia, recomandând extinderea proiectului şi alte alimente de baza: carne, lapte, zahăr şi ulei. Simultan, cu ocazia Conferinţei Naţionale a Morarilor şi Brutarilor, ministrul Agriculturii a confirmat că următorul sector care va beneficia de reducerea TVA va fi industria cărnii.

Efectele le vor resimţi toţi românii, măsura însă trebuie corelată cu controale rigurose la societăţile de profil. Cheia problemei se află în zona evaziunii fiscale. Victor Ponta a arătat că de succesul acestui proiect depinde extinderea facilităţilor şi către alte alimente. Pe de altă parte, potrivit şefului Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), piaţa a fost grav afectată de criza economică din anii precedenţi. Ovidiu Dușleag consideră că scăderea TVA va salva de la faliment multe societăţi, măcinate de concurenţa neloiala şi contrabanda cu materii prime. Preşedintele ARC vorbeşte de o piaţă clandestină estimată la sute de milioane de euro pe an, bani care ocolesc bugetul de stat. Mai mult, consumatorii au parte de o calitate îndoielnică a alimentelor vândute la negru.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 aug, 2013
pietro-cantautorul
circ pe paine ,marca RTV ! :)
02 aug, 2013
cantautor
În plus, să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului. Ponta nu stă cu mâinile în sold aşteptând să vină bunăstarea peste noi. (citat autor)
Iata ,o mostra ,sub rezerva ca sursa este presa:
România TV a intrat în posesia scrisorii de intenţie semnate de România cu FMI. Documentul prevede introducerea unor noi taxe, cu data de 1 ianuarie 2014.
Astfel, cei care au venituri din chirii vor plăti contribuţii la sănătate şi pensii din aceste câştiguri de la 1 ianuarie 2014. Mai mult, nevestele sau copiii majori ai oamenilor cu venituri mari, care nu lucrează, vor aduce costuri suplimentare pentru cei care îi întreţin. Mai exact, cel care aduce banii în casă va plăti pentru aceştia contribuţii la pensii şi sănătate.
De asemenea, va fi modificată modalitatea de impozitare a proprietăţii. Aceasta va varia în funcţie de scopul de folosinţă şi nu de statutul legal al proprietarului.
Cu banii astfel obţinuţi, Guvernul vrea să acorde un ajutor suplimentar, începând cu luna septembrie, pentru familiile cele mai sărace care se încălzesc cu electricitate, iar din 2014 va creşte venitul minim garantat şi nivelul alocaţiilor familiale.
În plus, oficialii vor să simplifice anchetele pentru familiile care cer alocaţii familiale şi venit minim garantat.
Intr-adevar,ai dreptate,nu sta....
01 aug, 2013
cfr...ist
da,mai la iarna,carnea,urmand branza si apoi mamaliga...
cu o singura conditie,sa nu explodeze intre timp...
02 aug, 2013
Endy
mamaliga va exploda
Corect! Dar mamaliga va exploda! Sunt convins! Astia care scriu de minunile - niste chestii zero - aduse de ieftinirea painii, sunt seriosi? Sau isi bat jos de cititori? Ca nu ii citeste oricine!!! Ala care citeste are un anumit nivel, deci intelege!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ