Economia României crește în ochii investitorilor străini

| 04 oct, 2014

Credibilitatea României crește de la an la an în ochii investitorilor internaționali. Ultimul Raport Standard& Poors Capital IQ Sovereign Debt Report Q2 2014 arată că România are un risc de default de 9,3% și este azi mai credibilă pe piețele internaționale decât Grecia (34,2% risc), Cipru (29,6%), Croația (16,4%), Portugalia (13,8%) Ungaria (11,2%) și Bulgaria (9,9%).

De asemenea, ca efect al politicii de consolidare macroeconomică sustenabilă dusă în ultimii doi ani de guvernarea Ponta, România are în prezent un risc de țară de 3 ori mai mic decât în 2011 și la jumatate față de luna mai 2012, când la conducerea guvernului a venit Victor Ponta. În T2 2014 față de T1 2014, riscul de default al României a scăzut de la 11,6% la 9,3%.

O altă veste bună vine de la cei de la ERSTE și se referă la faptul că sumele cu care Statul se împrumută scad de la un an la altul. „România începe să trăiască pe propriile picioare”, așa cum spune specialistul în economie Cristian Socol, și se împrumută din ce în ce mai puțin.

Analiza ERSTE Research, publicată pe 2 octombrie, arată că necesarul brut de finanțare (care înseamnă refinanțarea serviciului datoriei publice plus deficitul bugetar curent) s-a redus de la 67 mld. lei în 2012, la aproximativ 55 mld. lei in 2014. Așadar, în doi ani România a redus sumele cu care se împrumută cu aproape 20%, sau 12 miliarde de lei.

Trebuie amintit faptul că în 2011 România împrumuta 75 miliarde de lei, iar în 2015 ne vom împrumuta 50 miliarde de lei, așadar o scădere cu o treime. Erste Research arată că țara noastră are cel mai mare potențial din țările Europei Centrale și de Est de a fi upgradata de către agențiile de rating.

De asemenea, potrivit lui Cristian Socol „maturitatea medie rămasă corespunzătoare datoriei publice a crescut de la 3,6 ani în 2011, la 4,4 ani în 2013 și la 4,9 ani în mai 2014, ceea ce înseamnă reducerea presiunii privind finanțarea pe termen scurt. Important de adaugăt că România are azi un buffer în Trezorerie de 6 mld. Euro, care acoperă peste 5 luni din necesarul de finanțare. Rezervele valutare internaționale sunt și ele adecvate, aflându-se peste limita de sustenabilitate”.

Așadar, din punct de vedere macroeconomic țara noastră a înregistrat progrese importante. Urmează ca acestea să fie vizibile și la nivel micro, în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, însă acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte ci necesită timp și răbdare, dar și continuitatea politicii economice promovate până acum.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ