ECONOMICA.NET: Cine controlează toată industria tutunului din România

| 24 iun, 2014

Producţia oficială de tutun din România se rezumă la nici 1.400 de tone, în contextul în care consumul depăşeşte 40.000 de tone. O treime din suprafaţă cultivată cu tutun aparţine lui Ioan Nicolae, care patronează şi singura unitate de prim procesare din ţară.

La ora actuală, în România se mai cultivă tutun pe o suprafaţă de nici 1000 de hectare, iar producţia ajunge la mai puţin de 1400 de tone. Aceasta deşi cultivatorii de tutun beneficiază de cea mai mare subvenţie la hectar şi anume, un ajutor naţional tranzitoriu (ANT) în valoare de 1.279 de euro/ha, anul trecut. În schimb, necesarul de consum depăşeşte 40.000 de tone anual, astfel că, această industrie este pentru România o cheltuială lunară de aproximativ 13,2 milioane de euro. Mai precis, în perioada ianuarie-martie 2014, ultimele date pe care le deţine Institutul Naţional de Statistică, am importat din Brazilia, Portugalia, Germania, Tanzania, etc peste 8.600 de tone de tutun în valoare de 39,5 milioane de euro, în timp ce exporturile s-au rezumat la aproximativ 350 de tone în valoare de 503.000 de euro.

 

Citeşte mai mult pe Economica.net.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ