ULTIMĂ ORĂ! Descoperire NEAŞTEPTATĂ despre fumat

| 26 iun, 2014

Mai mulți cercetători englezi au descoperit de curând că fumatul are efecte foarte puternice asupra auzului.

Fie că ești fumător activ sau pasiv, dacă ești expus fumului de țigară, prezinți un risc cu circa 30% mai mare să îți pierzi auzul decât nefumătorii, rezultă din studiul al Universității din Manchester. Cercetătorii au recurs la teste auditive și chestionare pe 164.770 persoane provenite dintr-o bancă britanică de date medicale, UK Bank, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Rezultatele confirmă studiile precedente, arătând că există cu circa 30% mai mulți oameni afectați de surditate printre fumători decât printre nefumători. Studiul mai stabilește și o legătură directă între riscul pierderii auzului și cantitatea de țigări consumată.

Îngrijorător este și faptul că fumatul pasiv are efecte aproape la fel de nefaste ca fumatul direct. Persoanele expuse fumului de țigară între două și nouă ore pe săptămână riscă cu 28% mai mult să aibă auzul afectat decât cele care stau într-un mediu sănătos. Riscul este mai mare cu 39% dacă timpul de expunere este mai mare de zece ore pe săptămână.

Studiul nu menționează cauzele efectelor nefaste ale fumatului asupra urechii, însă autorii lui subliniază că rezultatele ‘sugerează că substanțele din tutun ar putea avea o influență toxică directă asupra auzului’. Ei amintesc că tutunul acționează și indirect asupra urechii, prin efectele asupra sistemului vascular. Nicotina din țigări este un vasoconstrictor — provoacă îngustarea vaselor—, dăunând astfel irigării urechii interne.

Tag-uri: auz, efecte fumat, fumat, tutun
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ