Veşti proaste pentru fumătorii din România. Ce li se pregăteşte

| 31 mai, 2014

Fundatia Medicala "Pneuma" lanseaza, cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, o petitie publica prin care ii invita pe toti cei care isi doresc o viata fara tutun sa solicite majorarea taxei pe viciu.

Studiul "Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study", realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation - University of Washington, arata ca peste 42.000 de romani mor in fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat (cancer, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, dar si alte boli - diabet zaharat, boli endocrine, TBC) si ca, in acest context, cei mai multi romani sustin cresterea taxei pe viciu, ca fiind cea mai eficienta metoda de a determina scaderea numarului de fumatori si a incidentei bolilor asociate fumatului.

Conform studiului, mai mult de 60 la suta dintre romanii cu varsta peste 15 ani sustin cresterea taxei pe viciu.

"Ca urmare, Fundatia Medicala «Pneuma» lanseaza cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun o petitie publica prin care ii invita pe toti cei care isi doresc o viata fara tutun, fumatori sau nefumatori, parinti sau copii, oameni sanatosi sau bolnavi, sa solicite autoritatilor statului cresterea bugetului alocat activitatilor de prevenire si tratament al fumatului. Petitia este deschisa pentru semnare timp de o luna, intre 31 mai si 30 iunie 2014, pe www.petitieonline.com", se arata in comunicat.

In 2013, aproape 10.000 de romani au sunat la numarul gratuit 0800.878.673 (STOPFUMAT), pus la dispozitie in cadrul Programului National Stop Fumat, numarul celor interesati sa se lase de fumat fiind dublu fata de 2012, atunci cand doar 4.327 de romani au apelat linia telefonica, pentru a afla informatii despre cum se pot trata.

Potrivit sursei citate, aproape toti adultii din Romania considera ca fumatul provoaca boli grave. Astfel, 98,3 la suta dintre ei cred ca fumatul cauzeaza cancer pulmonar, iar 94,6 la suta, ca dependenta de nicotina provoaca alte tipuri de cancere. Aproape 90 la suta dintre romani cunosc faptul ca fumatul este responsabil pentru declansarea atacului vascular-cerebral si al infarctului, arata aceeasi cercetare.

"Pierderea masei osoase, nasterea prematura si disfunctia erectila sunt printre afectiunile de care romanii sunt mai putini constienti ca sunt provocate de fumat. In Romania sunt aproape cinci milioane de fumatori. Cei mai multi dintre fumatori au intre 25 si 44 de ani, locuiesc la oras si sunt barbati. Cel mai putin fumeaza persoanele trecute de 65 de ani, cei care locuiesc in mediul rural, barbatii cu studii superioare si femeile cu educatie primara", se mai arata in comunicat.

Initiatorii petitiei arata ca cea mai alarmanta cifra legata de incidenta fumatului se inregistreaza in randul tinerilor sub 15 ani, unul din patru fumand zilnic. Cei mai multi fumatori (43,1 la suta) au inceput sa fumeze la o varsta intre 17 si 19 ani, iar 18,1 la suta, dupa varsta de 20 de ani. Majoritatea celor care au inceput sa fumeze inainte de 15 ani sunt din mediul rural.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ