Ce mare investitor își extinde afacerile din România

| 08 oct, 2014

JTI, membru al grupului Japan Tobacco, unul dintre cei mai mai mari producători de țigarete din lume, a anunțat marți că își va restructura operațiunile de producție din Europa de Vest și că vizează mutarea acestor facilități în Europa de Est.

Producătorul de țigarete dorește să închidă fabricile din Irlanda de Nord și Belgia în perioada 2016-2018 și să mute producția în facilitățile deja existente din Polonia și România. Totodată, compania și-a anunțat intenția de a relocaliza producția de la o fabrică din Germania ce produce derivate din tabac. Grupul japonez și-a motivat decizia de a închide facilitățile din Europa de Vest ca urmare a situației economice dificile, a accizelor și comerțului ilegal care au avut un efect negativ asupra volumului de țigarete vândute pe piețele din Europa. Nu în ultimul rând, producătorul de țigarete a acuzat și legislația comunitară tot mai dură care reduce semnificativ numărul de formate de pachete care vor fi produse pentru diverse pieţe.

Citeşte şi: ECONOMICA.NET: Cine controlează toată industria tutunului din România

Intenția JTI de a-și mări facilitățile de producție din țara noastră nu reprezintă o decizie întâmplătoare. Ea este un răspuns logic, în contextul în care țara noastră a devenit o atracție majoră pentru investitorii străini, ca urmare a măsurilor guvernamentale din ultimii doi ani, care au determinat agențiile de rating internaționale să ridice calificativul de țară al României la „investment grade”.

Decizia companiei japoneze de a investi în România este așadar un rezultat direct al politicilor economice și fiscale pe care cabinetele conduse de Victor Ponta le-au implementat. Pentru a crea un climat investițional favorabil, Guvernul a luat o serie de măsuri de relaxare fiscală și de facilitare a plății taxelor și impozitelor datorate statului de către companii. Printre acestea putem enumera eliminarea a 92 de taxe, scutirea  impozitării pe profitul reinvestit începând cu 1 iulie, reducerea cu 5 procente a CAS, adoptarea unor scheme de ajutor de stat în valoare de 215 milioane de euro în 2013 și de 120 de milioane de euro în primele luni ale anului 2014 sau acordarea unor ajutoare de tip minimis și a garanțiior pentru IMM-uri. Totodată, pentru ca firmele să nu fie afectate de liberalizarea preţului la energie şi gaze, executivul a adoptat un pachet de măsuri care să sprijine marile companii din industrie.

Citeşte şi: Secretul despre ţigări care te poate scăpa imediat de dependenţă

Implementarea acestui mix de politici fiscale și economice în ultimii doi ani a condus la relansarea economiei românești și la creșterea atractivității investiționale a țării noastre. Interesul demonstrat de mari investitori, precum JTI, arată că România este de acum o destinație importantă pe harta marilor investiții mondiale, fapt care crează premise pozitive pentru accelerarea dezvoltării economice și majorarea ritmului de creare de locuri de muncă. Altfel spus, departe de a fi în recesiune, fie ea și tehnică, economia românească reală se mișcă cu viteză tot mai mare în direcția corectă și are toate șansele să își păstreze statutul de ”tigru” al Europei de Sud-Est.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ