ECONOMICA.net: Compania petrolieră de stat din Kuweit deschide benzinării în România

| 09 dec, 2013

Compania petrolieră a statului arab, Kuweit Petroleum, va deschide, la Sibiu, prima sa benzinărie din estul Europei. O a doua se va deschide în judeţul Dâmboviţa.

Compania Kuwait Petroleum va deschide la Sibiu, o benzinărie pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, prima din România a gigantului arab de stat. Staţia de alimentare din Sibiu reprezintă, de asemenea, şi prima investiţie în retail din Europa Centrală şi de Sud-Est a companiei de stat kuweitiene. O a doua benzinărie va fi deschisă în comuna Corbii Mari din judeţul Dâmboviţa, lângă Autostrada A1, pe o suprafaţă de 5.400 de metri pătraţi, potrivit ECONOMICA.net. Pentru acest obiectiv, Kuwait Petroleum aşteaptă autorizaţie de la Agenţia de Mediu Locală.

Viitoarele benzinării reprezintă cea de-a doua descindere majoră, în decurs de un an, a unui gigant internaţional din domeniul petrolier, după ce Gazprom a deschis o staţie de carburanţi lângă Sibiu, în iarna trecută.

Reprezentanții firmei deținută de statul Kuweit au deja avizul de Mediu de la Agenția de Mediu Sibiu, care a anunțat la începutul acestei luni faptul că viitoarea stație de carburanți ”nu se supune evaluării impactului asupra mediului și nu se supune evaluării adecvate”.

Kuwait Petroleum România SRL este deținută de două societăți cu sediul în Olanda: Kuwait Petroleum B.V. și Kuwait Petroleum Europe B.V., ambele având drept acționar Kuwait Petroleum Corporation, companie a statului din Peninsula Arabică. În Europa, compania arabă activează în mai bine de zece state sub brandul Q8, dar și sub alte nume mai puțin promovate.

În ultimii ani , România au intrat giganţi petrolieri din state în curs de dezvoltare precum Socar, compania de stat din Azerbaidjan, şi Gazprom, gigantul rusesc de stat. Acum, şi Kuweitul va avea o prezenţă în retailul din România. Ruşii şi azerii au planuri ambiţioase în România vizând, pe termen mediu, o reţea de 120 de staţii, respectiv 300 de staţii.

Deocamdată, aceste companii se limitează la a comercializa carburanţi, mai puţin Gazprom, care explorează gaze pe mai multe terenuri concesionate în vestul ţării.

Kuweit Petroleum Corporation a fost înfiinţată în 1980 prin unirea într-o singură entitate a mai multor companii ce se ocupau cu extracţia, rafinarea şi comercializarea ţiţeiului. Statul din Penisula Arabică este unul dintre cei mai mari deţinători de resurse de hidrocarburi din lume. În vestul Europei, kuweitienii au o reţea de peste două mii de staţii, cele mai multe în Scandinavia şi Benelux.

Cei mai importanţi actori de pe piaţa românească de carburanţi sunt Petrom, Rompetrol, LukOil, Mol şi OMV. Piaţa locală este estimată la circa 7 miliarde de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ