Investițiile în metalele prețioase, cele mai sigure

| 25 dec, 2013

Preţul metalelor rare va înregistra o uşoară creştere în 2014, iar economiștii spun că investițiile în aur rămân profitabile pe termen lung.

Deși prețul unciei a scăzut în ultimii ani, economiștii recomandă ca atât marii investitori, statele, cât și persoanele fizice să investească în aur sau în alte metale rare. Motivul: în cazul acestor investiții, fluctuațiile pe termen scurt nu trebuie luate în considerare, întrucât pe termen lung câștigul este garantat.

„Investiția în metalele prețioase este pe termen lung, zece ani. De unde vine această predicție optimistă? Pentu că, politica monetară dusă de principalele țări ale lumii este una expansionistă, ceea ce face ca monedei să îi scadă valoarea, iar metalele prețioase să își crească valoarea“, a explicat Bogdan Glăvan, profesor, doctor în economie.

Întrebat dacă decizia luată de BNR, în urmă cu mai mulți ani, de a nu cumpăra aur, este bună sau nu, economistul a precizat că nu i se pare o politică „înțeleaptă“. „Nu mi se pare că este o politică înțeleaptă cea a BNR-ului, de a nu cumpăra aur, decât dacă o vezi pe termen scurt. Ideea este să ai acoperire pentru propria monedă. Or, noi ce aveam: 30 de miliarde de alți bani de hârtie, care se depreciază. Prin urmare nu cred că este o politică bună“, a mai punctat profesorul. El a mai arătat că, la ora actuală, cea mai mare cerere de metale prețioase, mai ales aur, este înregistrată de China și India.

Producătorii de aur cred că preţul metalelor rare va înregistra o uşoară creştere. Companiile miniere speră că vor putea profita de apetitul crescut al Chinei pentru resurse naturale, dar și de redresarea graduală a economiei Statelor Unite, care ar trebui să ducă la creşterea cererii de materii prime.

În ciuda faptului că anul 2013 a fost foarte dificil pentru companiile miniere, jucătorii din domeniu sunt optimişti că sectorul îşi va reveni, explică șeful departamentului de audit al PwC România, John Webster. Conform unui sondaj al PwC, jumătate din companiile miniere consultate se aşteaptă la creşterea preţului în următoarele 12 luni. Asta chiar dacă preţul aurului s-a prăbuşit de la nivelul record de 1.900 de dolari pe uncie atins în 2011 la circa 1.200 de dolari anul acesta.

 

Tag-uri: aur, BNR, investiţii, metale
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ