Isărescu: O să le facem o surpriză băncilor anul următor

| 12 dec, 2013

Anul viitor le vom face o surpriză băncilor şi vom reduce atât rezervele minime obligatorii în valută, cât şi pe cele în lei, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în conferinţa 'România investiţiilor. România dezvoltării'.

El a precizat că rezervele minime obligatorii pentru bănci au fost introduse pentru a descuraja creditul în valută, valoarea acestora ridicându-se la circa şase miliarde de euro.

'Avem rezerve minime obligatorii de 20% în valută. Nu au niciun rost în România. De ce le-am introdus? Le-am introdus în 2006 - 2008 ca să descurajăm creditul în valută. Am redus rezerva minimă obligatorie de la 40% la 20% şi suntem gata să o reducem în continuare. Câţi bani sunt acolo? Încă vreo şase miliarde de euro. Mai avem rezerva minimă obligatorie în lei. (...) Este 15%. Vrem să o reducem. Mai avem dincolo, pe piaţa monetară, două miliarde de euro exces de lichiditate. Şi o să reducem, să le facem o surpriză băncilor. Şi o să reducem în anul următor şi rezerva minimă în lei. 15%, vă spun cât este. Mai sunt pe acolo vreo 16 miliarde de lei, deci 3 - 4 miliarde de euro', a spus Isărescu.

Tag-uri: banci, BNR, mugur isarescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ