Decizie fără precedent a UE. Ce se va întâmpla cu creditele în euro şi franci elveţieni

| 20 ian, 2014

Românii îşi vor putea schimba creditele ipotecare din valută în lei, la cursul din ziua în care depun o solicitare în acest sens, fără a fi nevoiţi să refinanţeze împrumuturile, cerere care poate fi refuzată de bancă în situaţia în care garanţiile aduse de client se dovedesc insuficiente, scenariu plauzibil având în vedere prăbuşirea pieţei imobiliare.

O directivă europeană în acest sens va intra în vigoare cel mai probabil în luna martie şi va trebui transpusă în legislaţia naţională în termen de doi ani. Condiţiile punctuale în care se va putea face conversia urmează să fie aprobate, în forma lor finală, în primăvară.

"Consumatorul are dreptul de a converti creditul într-o valută alternativă în anumite condiţii", se arată în textul actual al directivei, votat de Parlament la jumătatea lunii decembrie 2013.

Pe lângă eliminarea riscului valutar, noua legislaţie va rezolva o serie de probleme tehnice pentru românii cu credite în valută, susţine Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

"După ce va fi adoptată varianta definitivă va exista o perioadă de transpunere în legislaţia naţională. Am primit un draft, sperăm să rămâne în linii mari aşa. Directiva vine în sprijinul consumatorilor şi rezolvă câteva aspecte tehnice. Vine cu o procedură clară", a declarat Nica pentru gândul, adăugând că nu se poate pronunţa în legătură cu normele de aplicare până la publicarea textului final.

Câţi clienţi mai au credite în valută

Preşedinte ANPC a precizat că în prezent, la o bancă medie, există în jur de 2.000-3.000 de clienţi cu credite în franci elveţieni sau în dolari, majoritatea acestor credite fiind luate în perioada 2007-2008.

"Sunt foarte mulţi consumatori care vin la noi cu o problemă reală. Anumite lucruri din contractele de credit sunt clauze abuzive, dar există în rândul rău platnicilor şi dorinţa de a profita. Noi nu vrem asta. S-a creat în perioada 2010-2011 o bâlbâială. Legea 288 (pentru aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori n.r.) a anihilat o parte dintre efectele OUG 50", a arătat el.

Nica a precizat că majoritatea cazurilor cu probleme provind din anii dinaintea crizei, când se acordau aşa-numitele credite "cu buletinul".

"Băncile sunt mult mai prudente, iar dorinţa de creditare în rândul cetăţenilor este mult mai mică. Păgubiţii bancari sunt cei de acum câţiva ani de zile", a spus preşedintele ANPC.

Protecţia Consumatorilor se va consulta şi cu Ministerul Economiei care ar putea recomanda ca directiva să fie extinsă şi la agenţii economici.

"Transpunerea trebuie să fie minimală, dar se pot face reglementări suplimentare", a arătat Nica.

Directiva urmează să fie aprobată la întâlnirea miniştrilor de Finanţe, Ecofin, care va avea loc pe 28 ianuarie. Ulterior, forma finală a textului se va afla pe masa parlamentarilor europeni, cel mai probabil în sesiunea plenară de la începutul lunii februarie, unde va fi semnată forma finală a documentului. Directiva urmează să fie publicată apoi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi va intra efectiv în vigoare la 20 de zile după. Fiecare stat membru va avea la dispoziţie doi ani pentru a transpune textul în legislaţia naţională.

Continuarea pe gândul.info.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ