Nu se plătește reducerea ratelor din banii nimănui

| 05 feb, 2014

Am constatat cu oarecare regret că o sumă de analiști, dar mai ales politicieni au început să propage, conștient sau nu, o idee falsă despre măsură care permite înjumătățirea ratelor la credit pentru doi ani.

Ideea de bază este că cei care nu își mai pot plăti creditele s-au întins mai mult decât le este plapuma și nu este corect ca ei să fie ajutați din banii altor contribuabili. Aceștia ar fi, în opinia celor menționați, banii din care se vor acorda credite fiscale pentru cei cu rate.

În primul rând, în faza anilor în care se plătesc rate mai mici nu există impact bugetar. Banii care nu se plătesc către bănci merg în economie. Asta înseamnă un potențial uriaș ca bugetul de stat să câștige de fapt prin majorarea încasărilor la TVA sau a sumelor provenite din impozitul pe profit. Prin urmare, vorbim de o creștere a bugetului, generată de această măsură, și care poate suplini, ulterior, acordarea unui credit fiscal de 200 de RON. Cele mai pesimiste estimări vorbesc că, peste doi ani, ar putea exista un impact bugetar de aproximativ 0,1% din PIB, dar cifrele PIB vor fi atunci mai mari, deci vor exista mai mulți bani la buget (pe același număr de oameni cu credite care au apelat la măsura guvernamentală).

Dincolo de asta, este interesant cum toată lumea vorbește de vina celor care au luat credite, dar nimic despre ușurința cu care acestea au fost acordate de bănci sau despre condițiile în care unii oameni au ajuns să aibă probleme cu plata ratelor – criza economică, care a dus la pierderea locurilor de munca, dar și măsuri precum tăierea salariilor.

Tag-uri: credite, rate
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 feb, 14:42
cetatean
PENTRU PROSTI
TARE AS VREA SA INTELEAGA SI ACESTI PROSTI CARE TOT COMENTEAZA CA O MICSOARE A DOBANZILOR DE LA BANCI SAU CHIAR CONVERTIREA CREDITULUI AR DUCE LA OBLIGATIA CETATENILOR LA PLATA CREDITELOR. NELAMURITILOR , PLATITI TOT CE AU FURAT POLITICIENII DE LA CAP LA COADA, PLATITI TOATE SALARIILE COLOSALE ALE ACESTORA INCLUSIC ALE LUI ISARESCU SI MULTE ALTE DIN ACESTEA , NU PLATITI CREDITELE FACUTE DE UNII DINTRE NOI. NEPRICEPEREA NE-A ADUS AICI SI EGOISMUL. DE CE NU INVATATI SA VA IUBITI PRECUM CLASA POLITICA???? ATI VAZUT CAT DE UNITI SUNT LA HOTII????
06 feb, 2014
cantautor
"Dupa doi ani, clientul va achita si rata la zi, si diferenta de rata amanata.

Pentru a facilita acest lucru, intervine creditul fiscal: statul reduce impozitul pe venit in limita a 200 de lei, dar nu mai mult decat impozitul pe venit datorat. Adica, daca cineva castiga salariul minim pe economie, plateste impozit pe venit aproximativ 70 de lei, deci i se reduce cu 70 de lei", ne-a spus Liviu Voinea.
1.se constata ca banca isi recupereaza integral sumele,dupa 2 ani..
2.se pleaca de la premiza ca banii cetateanului(diferenta) pleaca in consum generand TVA etc..
3.nu se spune numic despre impactul neincasarii la buget a impozitului pe venit de la cei aproape 1 milion..
4.cert,acesti bani nu se incaseaza iar cresterea incasarilor din alte surse este doar o dorinta..iar daca mai analizam si gradul de colectare al TVA-ului in Romania(dupa date europene) este clar ca masura este doar populista..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ