Gheorghe Piperea: Unele bănci îşi şantajează clienţii

| 12 mai, 2014

Există bănci pe piaţa noastră care-şi şantajează clienţii impunându-le să nu colaboreze cu anumiţi avocaţi, potrivit profesorului universitar Gheorghe Piperea, doctor în drept.

Piperea a declarat: "Sunt bănci în piaţă care spun clientului următorul lucru: "Dacă vrei să nu ai un coşmar timp de 20 de ani (n.r. durata creditului pentru care cele două părţi au o relaţie contractuală) cu mine ca bancă, şi eu sunt puternică, atunci nu vii cu X avocat să te asiste, nu lucrezi cu el ".

Gheorghe Piperea a spus, în cadrul celei de-a zecea ediţii a Conferinţei "Dreptul Afacerilor", că există foarte multe contracte încheiate pe 25-30 de ani în care sunt introduse clauze atât de dure încât se vorbeşte despre un tip special de şantaj, incriminat de lege. Avocatul Piperea a făcut referire, în special, la restructurările din sistemul bancar, subliniind: "În realitatea acestor ani, libertatea economică a celui puternic eşuează în terorism contractual. Când există o persoană care domină şi una care se lasă dominată avem de-a face cu violenţă economică. (...) Putem vorbi şi despre un tip special de şantaj, mai soft, cum ar fi acordarea posibilităţii clientului de a nu-şi plăti creditul timp de doi ani, însă, după aceea, toate clauzele abuzive vor fi cimentate, dobânda va fi majorată, penalităţile vor fi foarte mari, garanţiile - crescute etc.".

Contractele despre care vorbeşte domnul Piperea sunt încheiate, în general, pe termen lung şi prevăd clauze penale excesive faţă de potenţialul prejudiciu pe care partea puternică l-ar putea avea în urma executării contractului.

"Deşi, teoretic, contractul înseamnă libertate, reprezentând un acord de voinţă liberă între două părţi, în prezent, există o mulţime de contracte în care intervine terorismul contractual, partea slabă depinzând de partea puternică.

Voinţa fie nu există, fie este alterată de motivaţie sau de imperativul psihologic de a încheia contracte.

Există contracte care nu sunt semnate chiar aşa de liber, partea slabă semnează pentru că nu are altă soluţie. De exemplu, pentru a primi utilităţi şi a trăi la nivelul secolului XXI, trebuie să semnezi un contract şi nu se pune problema de negociere".

Potrivit profesorului Piperea, până în anul 2011, exista posibilitatea să fie redusă această clauză penală, dar numai în cazurile în care era executată o parte din prestaţie. Acum, potrivit noilor reglementări din domeniul penal, dacă o clauză penală este excesivă, "ea poate fi redusă şi punct".

Mai multe, pe bursa.ro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ