Peste 80% din băncile din România se aşteaptă la intensificarea creditării în perioada următoare

| 29 apr, 2014

Peste 80% din băncile active pe piaţa din România se aşteaptă la o intensificare a activităţii de creditare în perioada următoare, iar un procent semnificativ dintre acestea anticipează creşterea cererii de credite atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice, potrivit 'Barometrului Bancar ARB & EY'.

"Pe zona de retail, peste 65% din bănci se aşteaptă la o creştere a cererii de credite de consum, iar o proporţie mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot într-o proporţie mare (70%) băncile anticipează creşterea cererii de creditare pentru clienţi - persoane juridice", se arată într-un comunicat de presă,


Politicile de creditare se vor relaxa parţial în industrie, tehnologia informaţiei, agricultură, telecom, sănătate şi pentru segmentul IMM-urilor, mai reiese din Barometrul Bancar.


În schimb, cadrul legislativ al insolvenţei şi modul de aplicare descurajează creditarea, consideră peste 85% din băncile respondente. 'Recentele modificări ale Codului insolvenţei aduc îmbunătăţiri cadrului legislativ, dar consideram că mai sunt lucruri de făcut în ceea ce priveşte aplicarea legii pentru a convinge băncile că lucrurile s-au schimbat şi, în consecinţă, pot să-şi relaxeze politicile de creditare. Menţinerea disciplinei financiare este condiţia de bază pentru păstrarea stabilităţii sistemului bancar', a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Consiliului Director al ARB.

Peste 80% din bănci se aşteaptă la o stagnare a cheltuielilor cu provizioanele de risc de credit, sau chiar la o scădere a acestora (35%), iar aproximativ 75% dintre instituţiile chestionate estimează o îmbunătăţire a rezultatelor financiare. 'Este foarte important ca rezultatele băncilor să se îmbunătăţească contribuind astfel la capitalizarea acestora şi, implicit, la creşterea apetitului de creditare', a explicat Gelu Gherghescu, partener EY România.

Pe termen mediu, o consolidare de anvergură mare în sectorul bancar nu este considerată probabilă de vreme ce 71% din bănci se aşteaptă la o consolidare de anvergură medie şi doar 14% la o consolidare de anvergură mare. Sondajul relevă că instituţiile de credit sunt interesate mai degrabă de cumpărarea de credite decât de vânzare. 'Aproximativ 43% din bănci iau în considerare achiziţia de portofolii de credite şi doar 29% vânzarea unor astfel de active. Dintre acestea din urmă multe se referă la practica deja uzuală a vânzării unor portofolii relativ mici de credite neperformante', se subliniază în comunicatul EY România.

Din studiu mai reiese că restructurările din sectorul bancar se apropie de final, în condiţiile în care 70% din bănci nu vor reduce numărul angajaţilor în următoarea perioadă, în timp ce aproximativ 20% se aşteaptă chiar la o creştere a numărului de angajaţi. Simplificarea proceselor şi automatizarea ocupă primul loc pe agenda băncilor, alături de gestionarea riscurilor, în timp ce simpla tăiere a costurilor se află doar la mijlocul clasamentului, se mai arată în comunicatul citat.

EY România a realizat, în baza unui parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB), indicele industriei bancare denumit 'Barometrul Bancar ARB & EY' prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre ale ARB. La acest sondaj au participat bănci totalizând o cotă de piaţă în funcţie de active de peste 85%.

Barometrul Bancar ARB & EY va fi derulat de două ori pe an cu membrii Asociaţiei Române a Băncilor şi este un instrument de informare al bancherilor si opiniei publice în privinţa modului în care conducătorii din sistemul bancar românesc privesc evoluţia mediului economic, legislativ şi de afaceri şi implicaţiile asupra băncilor pe care le conduc.

'Studiul se doreşte un instrument de informare al bancherilor în legătură cu starea de spirit a celorlalţi jucători dându-le posibilitatea să compare propria perspectivă şi propriile aşteptări cu cele ale sistemului bancar în general. Începând cu următoarea derulare, în a doua parte a anului, se va putea identifica şi sensul evoluţiei acestor aşteptări. În plus, cum acest studiu este derulat şi în alte ţări din Europa, inclusiv Europa de Est, bancherii pot face o paralelă cu rezultatele ţărilor din regiune', a explicat Gelu Gherghescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ