Amnistia restanțierilor cu credite ipotecare sau dreptul la o a doua șansă

| 06 aug, 2014

Credit ipotecar. O veste foarte bună pentru românii care se lovesc de probleme grave în privința achitării creditelor ipotecare! Aceștia ar putea beneficia de suspendarea temporară a executării silite a imobilelor până la momentul redresării financiare, potrivit unui proiect de lege inițiat recent în Parlament.

Amnistierea fiscală. Această lege ar ocupa un gol nociv din legislația românească, în condițiile în care acum nu există norme privind amnistierea fiscală a celor îndatorați cu credite ipotecare sau cel puțin amânarea executării silite o perioadă, astfel încât aceștia să-și poată reveni cu banii. Practic, vorbim despre o a doua șansă oferită românilor cu credite la bănci, care riscă să ajungă pe drumuri din cauza ratelor prea mari.

Cei cu datorii trebuie să demonstreze că locuința executată silit este folosită de familia acestora, că nu există în proprietate un alt imobil și că nivelul veniturilor pe fiecare membru al familiei nu trece de venitul mediu garantat pe economie.

În acest moment nouă din zece români care se lovesc de procedurile de executare silită îndeplinesc criteriile menționate mai sus și ar avea parte de un sprijin important dacă legea ar trece de Parlament.

Citeşte şi: Cum poţi scăpa de executarea silită? Vestea care îi va bucura pe datornicii la bănci

Credite restante. Din păcate, există o opoziție semnificativă din partea băncilor împotriva măsurii, pentru că acestora nu le convine întârzierea în recuperarea creditelor restante. Bancherii ar prefera cu siguranță să evacueze familii din casele lor, doar pentru a putea vinde imobilele mai departe. De altfel, piața vânzării portofoliilor de credite restante funcționează la capacitate maximă în această perioadă, iar banii blocați în împrumuturi neperformante nu ajută băncile să facă profit.

Și care sunt argumentele aduse de bănci împotriva acestei măsuri benefice pentru românii care urmează să fie evacuați din casele lor? Bancherii spun că atunci când se acordă scutiri, oamenii vin cu documente false și încearcă să încalce legea!

Acest exemplu de sprijin oferit românilor la nevoie nu este singurul. Recent, premierul Victor Ponta a anunțat un proiect de amnistie fiscală pentru persoanele care au primit în mod eronat venituri din pensii și indemnizații pentru mame, fiind obligate să restituie banii, deși nu îi au. Mai mult, Guvernul a aplicat recent măsura tăierii ratelor bancare la jumătate pentru românii cu venituri mici, în sensul restructurării creditelor acestora. De măsură pot beneficia aproape un milion de români care au restanțe la împrumuturi și venituri sub 1.600 de lei, jumătatea de rată fiind practic amânate timp de doi ani.

Citeşte şi: Veste bună pentru românii cu credite! Decizia care te va salva de la executarea silită

Sprijinul oferit astfel este unul menit să transmită mesajul că toată lumea merită o a doua șansă, chiar dacă nu au la fel de mulți bani ca alte persoane. În final, românii trebuie să se poată baza pe stat, nu doar să se teamă de el – să coopereze în interes comun, nu să se lupte în continuu prin tribunale pentru a-și primi înapoi banii tăiați de Guvernarea Boc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 aug, 2014
cantautor
Ponta face pomana pe banii altora...in cazul asta,bancile...
de ce nu face pomana din banii familiei lui?
cu banii din buget,iar nu sunt de acord:unii sunt cinstiti si-si platesc ratele la banci iar altii sunt pasuiti?
vine campania nene Sultanescule?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ