Studiu: O treime dintre români preferă să îşi ţină banii acasă pentru că nu au încredere în bănci

| 02 iun, 2014

O treime dintre românii din mediul urban preferă să îşi ţină economiile acasă pentru că nu au încredere în bănci, în timp ce în 2006 doar 25% aveau această percepţie, şi tot o treime susţin că îşi ţin banii în bănci pentru că au încredere, procentul acestora fiind, însă, în scădere de la 43% în 2006, reiese din Studiul Naţional de Audienţă (SNA) FOCUS efectuat de Biroul Român de Audit Transmedia.

Aproximativ 55% dintre români au astăzi încredere doar în băncile mari, arată cel mai recent Studiu Național de Audiență (SNA) FOCUS efectuat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT), față de 71% cât era procentul în anul 2006.

Un procent de 35% dintre intervievați afirmă că preferă să-și țină economiile acasă, pentru că nu au încredere în bănci, comparativ cu 25% care erau de acord cu această afirmație în 2006. Un procent de 34% dintre românii de la oraș afirmă că folosesc băncile pentru depozite, pentru că au încredere, în scădere față de 2006, când 43% făceau această afirmație.

Peste 70% dintre români consideră că băncile sunt interesate mai degrabă de beneficiile pe care le pot avea de la clienți. În același timp, 37% declară că apelează la împrumuturile de la banci dacă nu reușesc să facă rost de bani și 24% afirmă că banca îi ajută în ceea ce vor să facă.

În perioada măsurată, percepția românilor a rămas constantă în ceea ce privește economisirea banilor: 60% cred că este important să economisești bani în fiecare lună, în timp ce doar 28% reușesc să facă acest lucru.

Scad creditele pentru achiziționarea de automobile

Studiul SNA mai relevă că, la nivel de tendință de piață, numărul deținătorilor de credite pentru bunuri de consum și pentru cumpărarea de mașini a scăzut.

Dacă în anul 2011, 12% dintre români dețineau cel puțin un credit de consum, acum procentul a scăzut la 9%.     
De asemenea, românii rămân circumspecți în achiziționarea de noi credite. Intenția de achiziție pentru acest an este la o treime față de cifrele anului 2006, în special în cazul creditelor pentru achiziționarea unei masini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale. Cea mai mare scădere se înregistrează la nivelul achiziției de automobile. Astfel, doar 1,5% dintre români intenționează să-și deschidă un credit pentru achiziționarea de automobile, față de 5,1% în 2006.     

Mai multă atenție față de comisioanele băncilor

După ce maximul numărului deținătorilor de depozite de economii a fost atins în 2008, când procentul acestora depășea 13%, numărul acestora a scăzut treptat atingând în prezent nivelul din 2006, adică 10% dintre locuitorii de la orașe având în prezent un astfel de depozit.

Mai mult, românii au început să acorde o importanță din ce în ce mai mare comisioanelor percepute de bănci. Comparativ cu 2006, când 7% dintre români acordau atenție acestui aspect, astăzi 11% dintre români îl consideră important. Practic, un milion de români consideră comisioanele ca fiind al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea băncii la care urmeaza să-și deschidă un depozit.

Deși devine din ce în ce mai neactractiv, nivelul dobânzilor acordate la crearea unui depozit de economii ramâne totuși cel mai important criteriu după care se ghidează populația atunci când își alege banca la care dorește să-și depună economiile. 22% din populație consideră acum că dobânzile oferite la crearea unui depozit sunt cele mai importante, comparativ cu 33% in 2006.


O creștere se remarcă în zona conturilor curente. De asemenea, creșterea numărului de persoane care primesc salariul pe card a crescut și ca umare a dezvoltării și promovării acestui serviciu de către bănci. În prezent, 29,8% dintre români dețin un cont curent în lei, iar 25,5% își încasează salariul pe card.

Tendințele acoperă perioada 2006-2013, iar universul studiului este reprezentat de populația din mediul urban din România cu vârsta cuprinsă între 14 și 64 de ani. Studiul măsoară preferințele de consum de bunuri și servicii ale populației urbane. Caracterul continuu al studiului și eșantioanele mari (peste 10.000 de interviuri anual) permit observarea fluctuațiilor preferințelor populației și studierea lor în raport cu evoluția socio-economică din România. Marja de eroare este de  +/-0.8%.


Studiul National de Audiență FOCUS este realizat de BRAT și reprezintă unica sursă pentru piața de media și publicitate din România pentru furnizarea rezultatelor de audiență care sunt utilizate pentru tranzacţionarea spaţiului publicitar în presa scrisă.



Tag-uri: banci, BRAT, români
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ