Românii pot merge la psiholog pe banii statului, din iunie

| 28 mai, 2014

Serviciile de psihoterapie vor fi decontate, începând cu data de 1 iunie, pentru persoanele care îşi plătesc contribuţia la asigurările de sănătate. De asemenea, copiii diagnosticaţi cu autism vor beneficia de servicii psihologice gratuite. Anunţul a fost făcut de profesorul Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR).

„Pentru prima data, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au înţeles importanţa serviciilor psihologice. În acest fel, un număr mult mai mare de pacienţi vor avea acces la servicii psihologice decontate. Cetăţenii pot apela mai uşor, mai deschis la serviciile psihologice, iar specialiştilor li se decontează aceste servicii. De altfel, s-a negociat o creştere a numărului de puncte pentru serviciile psihologice”, a declarat profesorul Mihai Aniţei.

Ce pacienţi pot merge gratuit la psiholog

Mai exact, de la 1 iunie pot fi accesate toate metodele terapeutice, dar şi cele de intervenţie, deşi proiectul de lege stabileşte clar că unui psiholog i se decontează trei intervenţii pe zi cu trimitere de la medicul specia¬list, potrivit adevărul.

„Autorităţile au acceptat ca serviciile psihologice furnizate către cetăţenii români să corespundă într-o oarecare măsură necesarului populaţiei, şi aceasta doar dintr-o perspectivă calitativă, şi nu cantitativă. Rămâne în continuare deficitară situaţia psihologilor care îşi desfăşoară activităţile în sistem, deoarece remunerarea acestor servicii a rămas la un nivel inferior unei consultaţii medicale”, a completat Aniţei, adăugând că CPR va desfăşura o campanie de informare a psihologilor, medicilor şi publicului larg asupra acestor schimbări.

Prin urmare, pot merge la psiholog pacienţii care primesc trimitere de la un neurolog, diabeticii, persoanele cu probleme de greutate, cei care suferă de cancer sau de boli de sânge precum şi persoanele care au trimitere de la ORL-ist, ortoped, reumatolog sau nefrolog, se arată în lege.

Depresia, a patra boală ca răspândire pe glob

La nivel global, depresia reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate, cu impact asupra funcţionalităţii pacientului, scăderea productivităţii şi a capacităţii de lucru, izolare şi chiar pierderea dorinţei de a trăi. În prezent, depresia majoră este a patra boală ca răspândire pe glob, reprezentând una dintre problemele grave de sănătate.

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ