Sebastian Ghiţă: Băncile nu şi-au mai îndeplinit funcţia în economie

| 16 ian, 2014

Sebastian Ghiţă, om de afaceri şi politician, a acordat un interviu ziarului Bursa în care a discutat despre o serie de subiecte care privesc măsurile pentru relansarea economică a ţării noastre, viitorul alianţei de guvernare, dar şi rolul pe care îl joacă mass-media în plan politic.

Sebastian Ghiţă este deputat PSD în Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. Domnia sa deţine grupul Asesoft şi postul de televiziune RTV.

Reporter: Ca om de afaceri, consideraţi că USL a acţionat în favoarea mediului de afaceri, în timpul mandatului său la guvernare?

Sebastian Ghiţă: Stabilitatea macroeconomică a fost prima ţintă pe care guvernul Ponta a avut-o de atins. Consider că a bifat această ţintă încă din 2012, iar acest lucru s-a văzut în aprecierile internaţionale pe care România le-a primit din partea celor mai importante publicaţii din domeniu, dar şi în evoluţia ratingului de ţară. Anul 2013 a adus noi măsuri guvernamentale care să asigure creşterea economică serioasă.
Deblocarea programelor operaţionale a fost un succes. România a atras de la UE fonduri europene într-un ritm neaşteptat de alert, ceea ce ne-a adus prima poziţie în topul creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene în UE. În 2013 s-a ajuns la un grad de contractare real de 95% şi la un nivel de absorbţie de aproximativ 34%. Asta ajută mediul de afaceri. Nu bunele intenţii afişate de alte guverne până acum.


Reporter: Care au fost, din punctul dumneavoastră de vedere, principalele măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri?

Sebastian Ghiţă: Am vorbit despre fondurile europene, în general. POSDRU şi POS CCE sunt programe de sprijin care se adresează direct companiilor, private sau de stat. 
Dezvoltarea forţei de muncă din companii şi sprijinirea acestora cu sume importante de bani pentru creşterea competitivităţii sunt acţiuni ce nu pot fi ignorate de nimeni. Lipsa creditării a fost o problemă uriaşă pentru mediul de afaceri. Băncile nu şi-au mai îndeplinit funcţia în economie. Frica, asta a fost politica băncilor cu capital străin.
Eximbank şi CEC, împreună cu BNR, cu sprijin guvernamental, au reuşit două lucruri mari: primul, să dezvolte schema de sprijin şi garantare prin intermediul garanţiilor de stat, iar Guvernul Ponta a mărit plafonul la 2 miliarde de euro.
Al doilea lucru important a venit din forţarea în jos a dobânzilor la lei. Astăzi, toate companiile pot lua împrumuturi în lei cu dobânzi foarte mici.
Totodată, demararea schemei de minimis, prin care fiecare companie pregătită va primi un ajutor nerambursabil de 100.000 euro din partea statului, este o altă măsură care, în mod clar, va veni în sprijinul mediului de afaceri.

Citiţi mai multe pe bursa.ro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ