ECONOMICA.NET: Minerii ar putea fi salvaţi: Nemţii vor să cumpere lignit din Oltenia

| 22 mai, 2013

Mai multe companii germane au solicitat şi primit cotaţii de preţ şi transport pentru 2,5 milioane de tone de lignit din Oltenia. Dacă înţelegerea va sta în picioare, în conturile Complexului Energetic Oltenia ar putea intra până la 30 de milioane de euro în acest an, societatea ar scăpa de surplusul de cărbune, iar minerii vor scăpa, cel puţin temporar, de spectrul şomajului.

Mai multe firme germane ce operează termocentrale vor 2,5 milioane de tone de lignit produs de minerii de la Complexul Energetic Oltenia, o primă tranşă dintr-un posibil contract mult mai mare, au declarat, pentru ECONOMICA.NET, surse din conducerea companiei româneşti. La un preţ mediu al lignitului de circa 12 euro pe tonă, afacerea pe care ar putea-o încheia CEO ar fi de aproape 30 de milioane de euro, o adevărată gură de oxigen pentru o companie care acum funcţionează doar la cota de avarie, cu majoritatea angajaţilor în şomaj tehnic şi cu depozitele pline de cărbune care aşteaptă să fie ars.

„Au venit mai mulţi reprezentanţi ai unor concerne germane pentru a se interesa de o cantitate de 2-2,5 milioane de tone de lignit, preţuri pe tonă şi transport. La sfârşitul lunii aprilie le-am făcut şi o ofertă de preţ, acum analizează şi urmează să decidă dacă încheiem contractul. Aceasta ar fi o primă cantitate, de probă, să vadă nemţii cum merge cărbunele nostru la termocentralele lor. Dacă vor fi mulţumiţi, poate urmează comenzi şi mai mari”, a precizat sursa citată.

Lignitul pentru termocentrale nu esste o marfă foarte uşor de găsit în Europa. În competiţie cu România ar putea intra doar exploatări miniere din Serbia, Ucraina sau Polonia. „Polonia abia are suficiente cantităţi pentru ea iar Serbia şi Ucraina nu sunt în UE iar în Germania există curentul de a cumpăra materie primă de la state membre, deci putem spune că suntem favoriţi la câştigarea acestui contract”, a mai precizat sursa.

Producţia anuală a fostei Societăţi Naţionale a Lignitului Oltenia, acum înglobată în CEO, este de 32 de milioane de tone anual. În cazul în care se încheie contractul cu nemţii, circa 7% din producţie ar putea fi vândută.

Transportul cărbunilor în Germania se face cu barja. Aceştia ajung până la portul din Drobeta Turnu-Seberin cu trenul, apoi sunt mutaţi pe barjă care urmează cursul Dunării până în Germania

CEO are sute de mii de tone de cărbune care stau degeaba în depozite pentru că termocentralele din Oltenia nu prea funcţionează în această perioadă, având în vedere că cea mai mare parte din energia produsă în România este asigurată de Hidroelectrica care beneficiază de debite mari pe laucrile interne şi Dunăre. Totuşi, minerii au fost la muncă, au scos cărbune care s-a acumulat în depozitele CEO fără a fi consumat astfel încât societatea dispune acum de un surplus de lignit.

Compania este controlată de Ministerul Economiei şi a fost înfiinţată anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia estimează că va înregistra în acest an venituri totale de 6,19 miliarde de lei (1,4 miliarde euro), în uşoară scădere faţă de nivelul bugetat pentru anul trecut, şi mizează pe un profit net de 151,2 milioane de lei (35 milioane euro), cu 67% mai mare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ