Elena Udrea a fost adusă la ÎCCJ

| 23 mar, 12:31

Fostul ministru Elena Udrea a fost adusă luni la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), unde se va judeca cererea DNA de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestării preventive în dosarul "Gala Bute".

Înainte de a fi introdusă în sala de judecată, Elena Udrea i-a salutat pe ziariștii prezenți.

În același dosar, DNA solicită prelungirea măsurilor preventive și în cazul altor inculpați, respectiv Rudel Obreja și Tudor Breazu (arest preventiv), Ștefan Lungu și Gheorghe Nastasia (arest la domiciliu).

În dosarul "Gala Bute", Elena Udrea a fost acuzată inițial de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și luare de mită.

Ulterior, DNA a pus-o sub acuzare pentru alte trei infracțiuni de luare de mită.

"În 2010, Elena Udrea a primit în mod indirect, pentru sine și pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanții SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finanțarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unități administrativ-teritoriale în cadrul programului 'Schi pentru România'.

La 24 august și 20 decembrie 2010, SC Termogaz Company a transferat suma totală de 695.367,06 lei în patrimoniul lui Ștefan Lungu, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziție, prin care o societate controlată de intermediar a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company și furnizorii obișnuiți ai acesteia. Suma menționată reprezintă 10% din valoarea plăților efectuate de minister către UAT Cavnic și UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de SC Termogaz Company", susțin procurorii.

Potrivit DNA, Ștefan Lungu a folosit banii astfel obținuți parțial în interes personal iar parțial, la cererea ministrului Udrea, pentru plata unor servicii de publicitate și monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta și partidul din care făcea parte.

A doua infracțiune de luare de mită are legătură cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către firma Consmin SA, iar a treia infracțiune de luare de mită este în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni și UAT Petroșani.

"În 2011, Udrea a cerut și a primit de la Adrian Gărdean, pentru sine și pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

Astfel, la 7 februarie 2011, Udrea i-a cerut lui Gărdean ca din sumele primite de la minister să facă mai multe 'sponsorizări', transmițându-i că trebuie să discute detaliile cu Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea i-a cerut lui Nastasia să îi comunice lui Gărdean că suma solicitată este în cuantum de 10% din valoarea plăților efectuate și care urmau să fie efectuate în 2011", mai arată DNA.

Urmare acestei solicitări, potrivit DNA, în vara anului 2011, Gărdean i-a înmânat 200.000 euro lui Lungu, care i-a predat lui Nastasia, însă banii au fost restituiți de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunțată organelor de urmărire penală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 mar, 16:10
mamma mia
voi nu aveti aici animatori pt postari ca cei de la stiri pe scurse? Va lipsesc redactorii ce sa posteze...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ