Elena Udrea acuză judecătorii de încălcarea Codului Penal şi cere schimbarea legii

| 19 apr, 17:06

După o perioadă de tăcere de două săptămâni, Elena Udrea revine cu trei mesaje în trei zile. Duminică, prin intermediul "Echipei de comunicare", Udrea explică pe Facebook de ce este ţinută în continuare în arest preventiv. Potrivit fostului ministru al Dezvoltării, judecătorii de drepturi şi libertăţi încalcă, fără voia lor, prevederile Codului Penal.

"S-a tot vorbit despre faptul că prelungirea arestului preventiv în cazul Elenei Udrea ar demonstra, de o manieră peremptorie, că există probe împotriva sa. Această asumpţie este rezultatul prevederilor noului Cod de Procedură Penală, care presupune existenţa unor probe din care să rezulte „suspiciunea rezonabilă”. Asta în condiţiile în care, pe vechiul Cod, se cereau doar „indicii temeinice”.

Practic, noul Cod de Procedură Penală obligă judecătorii de drepturi şi libertăţi să intre pe fondul cauzelor şi să analizeze probele. În realitate însă, acest lucru nu se întâmplă niciodată. Vorbim de termene date, uneori, de pe o zi pe alta, ceea ce ar presupune ca un judecător să analizeze mii de file ale unui dosar în doar câteva ore. Şi s-ar putea să aibă chiar şi 10 dosare în aceeaşi zi

De fapt, dosarele vin cu fundă la instanţă şi tot aşa se întorc fără a fi deschise.

Mai mult, chiar judecătorii atrag atenţia inculpaţilor şi avocaţilor apărării că, la acest moment al urmăririi penale, argumentaţia trebuie să se refere la motivele pentru care inculpatul nu trebuie judecat în arest preventiv, fără să se intre pe fondul cauzei. Ceea ce vine în contradicţie cu prevederile noului Cod Penal.

Vina nu este însă a judecătorilor, care, fizic, nu pot să analizeze probele din dosar şi se bazează adesea pe referatele procurorilor. De aceea, şi vedem motivări copy-paste după referate – aceştia copiază de pe stick argumentele procurorilor şi şi le însuşesc tocmai din cauza aglomerării extraordinare.

Aşa se face că, pe două denunţuri şi două declaraţii din dosar, Elena Udrea stă în arest preventiv de două luni de zile, pentru că şi denunţurile şi declaraţiile sunt considerate probe. Dar, dacă nu te uiţi pe ele să vezi că sunt contradictorii, că se schimbă de la un moment la altul, că nu se corelează între ele şi nici cu nimic altceva, rişti să spui că sunt motive pentru arestarea preventivă. Lucru care se întâmplă aproape în toate dosarele complicate cu mii de file şi zeci, sute de inculpaţi", scrie Udrea pe Facebook.

Potrivit Elenei Udrea, soluţia ar fi să se ştie clar care sunt infracţiunile care necesită în timpul anchetei arestarea preventivă. "Pentru că există cazuri în care o persoană acuzată de o evaziune fiscală de 10.000 de lei stă 5-6 luni în arest preventiv pentru că există probe care să conducă la „suspiciuni rezonabile”. Trebuie, deci, modificat Codul de Procedură Penală pentru a se clarifica aceste situaţii şi pentru a nu mai obliga judecătorii să intre la momentul desfăşurării anchetei penale pe fondul cauzei", concluzionează fostul ministru, aflat în prezent în arest la domiciliu, fiind acuzată de luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în Dosarul Gala Bute.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 apr, 20:08
Betivanu
Ciocu mic
Taci din gura hoato si stai la racoare. Ai furat si acum vrei sa scapi. Nu-ti tine, puscaria te asteapta. Minim 10 ani. Când o sa iesi de acolo o sa ai parul despicat in 16, unghiile roase si crapate si pielea ca soriciul. Nu te mai place betivanu.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ