Emil Constantinescu apără drepturile românilor din străinătate și laudă rezultatele economice din 2013

| 19 ian, 2014

Fostul Președinte al României, Emil Constantinescu, a vorbit recent în termeni laudativi, într-un interviu acordat jurnalistului german Jan Vollmer, despre creșterea economică românească  din 2013, ce are un procent mai ridicat decât media europeană.

De asemenea,Preşedintele Academiei pentru Cultură Diplomatică din Berlin apără drepturile românilor din străinătate, acuzând folosirea temei imigrației masive de către politicieni de extremă dreapta pentru a genera o teamă nejustificată în rândul cetățenilor din statele occidentale.

Emil Constantinescu laudă creșterea economică din 2013, o performanță obținută în mare parte datorită eforturilor guvernului USL, pe baza datelor prezentate chiar în prestigiosul ziar englez The Economist. În România, creșterea economică s-a situat, în ultimul trimestru, la 4,1,%, un procent ce este mai ridicat decât media europeană. Iar ca efect al progresului înregistrat în economie, salariile cetățenilor au fost mărite, în timp ce rata șomajului  a scăzut cu 5% la nivel național și cu 2% în București.

Iar în acest context, numărul de noi locuri de muncă a crescut cu 100.000, ceea ce este un lucru pozitiv pentru România nu doar pentru că astfel este descurajată emigrația, dar mai multe joburi ajută la integrarea pe piața muncii a mai multor persoane ce pot ajunge să aibă o carieră în propria țară, consideră fostul Președinte.

Cu toate acestea, munca în străinătate este un avantaj pentru țara noastră, unde cele trei milioane de români care lucrează în străinătate - un milion în Spania, un milioan în Italia, 500.000 în Franța și 400.000 în Germania – trimit în România bani câștigați legal pentru a-și sprijini familiile și pentru a investi în construcția de locuințe. Constantinescu a subliniat că, din păcate, acest indicator al migrației rămâne de multe ori neobservat.

De asemenea, Emil Constantinescu a încercat să clarifice faptul că teama dusă la extrem a poporului german privind o imaginată imigrație în masă a românilor nu se intersectează cu realitatea, ci este doar o încercare de distorsionare a realității de către Conservatori și extremele de dreapta din Germania, care se ajută de efectul - bulgărelui de zăpadă – tema fiind alimentată de presa tabloidă.

Faptul că Uniune Europeană s-a transformat dintr-un ideal cultural comun într-un sistem de extindere a piețelor de desfacere a mărfurilor este considerată de fostul președinte al României drept o transformare jignitoare la adresa țării noastre. Folosirea termenului de „extindere” a UE când ar trebui să se facă referire la integrarea fostelor țări comuniste din estul continentului poate fi interpretată drept o insultă. Totuși, avantajele economice pentru România sunt vizibile – de exemplu, astăzi rezervele în dolari ale ţării sunt de circa 50 de miliarde de dolari, în timp ce în 1996, în timpul mandatului său ca președinte, acestea erau de doar 2 miliarde de dolari, consideră Emil Constantinescu.

Fostul președinte indică și o variantă de rezolvare pe termen lung a problemelor de imagine pe plan european - de acum înainte cel mai important pentru noi este să promovăm personalități de marcă, precum oameni de ştiinţă sau artişti români, pentru a combate stereotipiile negative existente.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ