Eugen Teodorovici: România e pe primul loc în ceea ce priveşte rambursări de fonduri de la CE

| 31 oct, 2013

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că România, în primele opt luni de zile, se află pe prima poziţie în ceea ce înseamnă rambursări de fonduri de la Comisia Europeană, cu 75% creştere faţă de perioada 2008-2012.

"Nu putem să negăm României această creştere care, în cazul în care continuă, ne dă foarte mari şanse şi speranţe ca, la final de 2015, atunci când se închide efectiv prima perioadă de finanţare, să depăşim un nivel de 80%", a afirmat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, conform Agerpres.

Pe locul al doilea se află Italia, cu peste 50%, urmată de Polonia, cu 24-25%, a menţionat Teodorovici. În ceea ce priveşte rata absorbţiei fondurilor europene, aceasta este de aproximativ 26%, faţă de 7,4% în mai 2012. Ministrul a precizat că, de la începutul anului, au intrat în România aproximativ 2,5 miliarde de euro.

"Asta înseamnă că deja ţinta pe care am avut-o cu FMI-ul ne-am atins-o. Este foarte important. Deja avem speranţe ca, până la final de an, să mai intre încă o jumătate de miliard de euro, să avem undeva la trei miliarde de euro pe final de an, ceea ce înseamnă foarte mult", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene s-a întâlnit joi la Mediaş cu primari din zonă, prilej cu care s-a discutat despre proiecte începute - şcoli, spitale sau drumuri judeţene- dar oprite din lipsa finanţării.

Teodorovici a menţionat că s-a înaintat o propunere Comisiei Europene în sensul realocării unor fonduri între programele operaţionale.

"Ele se vor continua mai departe şi fiecare proiect se va termina, numai că facem o reaşezare de sume între programele operaţionale ca să nu se piardă niciun euro, astfel încât o sumă de aproximativ 350 de milioane de euro să fie realocată către Programul Operaţional Regional, acolo unde dorim să finanţăm şcoli, pentru că sunt foarte multe şcoli în situaţia aceasta, începute, dar neterminate, spitale. Deci tot ce s-a depus până acum, aprobare fără finanţare, sau la fel, ce este început, dar fără finanţare, să primească aceste fonduri suplimentare", a declarat ministrul.

Eugen Teodorovici a mai spus că ideea este ca toate proiectele depuse pe actualul cadru financiar, aprobate, dar fără finanţare, să înceapă să fie implementate şi să fie finanţate din următorul cadru financiar.

Teodorovici a mai menţionat că ţara noastră va trebui să plătească faţă de Comisia Europeană pentru deficienţe din sistem din 2009-2011 peste un miliard de euro, ceea ce înseamnă 5% din alocarea financiară actuală. "Este o sumă fabuloasă, o sumă care ar fi putut să meargă desigur în proiectele de care vorbim cu toţii. (...). Este o sumă imensă. Putem să recuperăm în sensul de a nu pierde bani europeni, dacă trimitem alte proiecte, alte cheltuieli curate Comisiei Europene. Dar totuşi undeva această pierdere rămâne, fie că vorbim de bugetul de stat, fie de cel al beneficiarului", a conchis ministrul Fondurilor Europene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ