Eugen Teodorovici: România încasat peste 5 miliarde de euro din fondurile europene

| 07 mai, 2014

România a atras peste 5 miliarde de euro din fonduri europene de la instalarea actualului Guvern şi până în prezent, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

România a atras peste 5 miliarde de euro din fonduri europene de la instalarea actualului Guvern şi până în prezent, potrivit ministrului Eugen Teodorovici.

'În perioada 1 mai 2012 - 5 mai 2014, România a solicitat rambursarea a peste 5,05 miliarde de euro şi a încasat o sumă de peste 5,07 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune. Astfel, suma totală solicitată Comisiei Europene pentru a fi returnată ţării noastre era de peste 6,68 miliarde de euro la data de 5 mai a.c., rata de absorbţie curentă fiind de aproape 35%. În acelaşi timp, valoarea fondurilor rambursate României până la data menţionată se ridica la peste 6,5 miliarde de euro, rata rambursărilor fiind de aproximativ 34%', a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că până la finele acestui an România va avea o rată de peste 50%, iar în 2015 - de 80% 'indiferent de acuzele pe care le lansează acum tocmai cei care au distrus sistemul atragerii fondurilor europene în decursul unei întregi guvernări'.

Faptul că România a atras, spune Teodorovici, peste 5 miliarde de euro din fondurile europene de la instalarea actualului Guvern (mai 2012) şi până în prezent a făcut ca suma încasată de ţara noastră în această perioadă să fie de 4,5 ori mai mare decât cea atrasă în toţi anii anteriori: 2007, 2008, 2009, 2010 şi 2011.

'Actualul Guvern a demonstrat că are capacitatea de a înregistra rezultate excepţionale în utilizarea fondurilor europene şi puterea de a repara greşelile extrem de grave făcute de guvernele anterioare. Vă reamintesc, în perioada 1 ianuarie 2007- 1 mai 2012, România a primit doar 1,4 miliarde de euro din fondurile europene. Din acest motiv, economia românească nu a primit finanţări de care avea nevoie ca de aer, mii de IMM-uri au dat faliment şi, astfel, am ajuns ca în prezent să avem doar 20 de IMM-uri la o mie de locuitori, număr de trei ori mai mic decât media înregistrată la nivelul UE. Mai mult decât atât, nu au fost create locuri de muncă iar viaţa românilor nu a fost îmbunătăţită cu nimic în acea perioadă, din cauza proastei gestionări a întregului sistem al fondurilor europene, România având blocate cele mai importante cinci programe operaţionale, adică 98% din fondurile alocate', arată senatorul PSD.

Potrivit acestuia, actuala guvernare a luat toate măsurile necesare pentru deblocarea tuturor programelor, a simplificat şi eficientizat sistemul de implementare şi a accelerat puternic absorbţia fondurilor europene.

'În pofida rezultatelor excepţionale, mai avem multe de făcut pentru a repara greşelile trecutului. România merită să fie pe primul loc, iar munca pe care o depunem merge în această direcţie, motiv pentru care Comisia Europeană a reînceput efectuarea plăţilor către România după ce actualul guvern a înregistrat performanţe, iar ţara noastră este acum văzută ca un partener serios', conchide Teodorovici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ