Fonduri europene pentru renovarea vilei Albatros, destinaţia preferată a reginei Maria

| 17 apr, 2014

Vila Albatros aparținând fostului prim-ministru conservator Alexandru Marghiloman a fost restaurată printr-un proiect european în valoare de aproape 28 de milioane de lei, iar începând cu luna iulie aceasta va intra în circuitul public.

'Conacul Marghiloman și Vila Albatros, locul unor importante decizii istorice din secolul al XX-lea, va reprezenta un punct de reper pe harta turistică a județului Buzău', a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Buzău, Sebastian Radu.

La rândul său, scriitorul Nicolae Peneș, autorul lucrării 'Alexandru Marghiloman, Lordul valah', premiată de Academia Română, afirmă că Vila Albatros a fost destinația preferată de vacanță a reginei Maria.

'Lordul valah, cum era supranumit Alexandru Marghiloman, era un pasionat de politică și de cai de rasă. La conacul său din orașul Buzău, acesta avea un hipodrom, un parc dendrologic și o herghelie de cai de rasă. De altfel, Vila poartă numele celui mai iubit cal al său, Albatros. Din păcate însă, locul lui Marghiloman în istorie este subestimat. Deși a fost inițiatorul neutralității României în primul război mondial, Alexandru Marghiloman este cunoscut mai mult drept primul-ministru care a semnat pacea rușinoasă de la București. Se putea lua o altă decizie în acel moment istoric de cumpănă pentru România? Se pare că nu', a spus Nicolae Peneș.

Printre vizitatorii de marcă ai conacului de la periferia orașului Buzău s-au aflat familia regală și regina Maria.

'Regina Maria era o obișnuită a Vilei Albatros. În 'Povestea vieții mele' descrie cu nostalgie vizitele sale într-un loc care-i aducea aminte de 'viața în țările străine'. Regina era cazată în cel mai luxos dormitor, Camera japoneză. Atât dormitorul reginei, cât și anticamera erau mobilate și decorate în stil japonez. De la lămpi cu picior cu desene japoneze, pudriere și vaze de flori în bronz masiv, la draperii cu balauri pictați sau șifoniere sculptate, cu picturi originale pe laturi', a mai spus scriitorul Nicolae Peneș.

Potrivit sursei citate, regina era pasionată de caii de rasă, foarte numeroși și de mare valoare în padocurile de la conacul Marghiloman, dar și de viața rurală, căci îi plăcea să culeagă căpșuni și să admire frumoșii trandafiri din acest fastuos parc dendrologic, dar și să asiste la ritualul preparării celebrei cafele 'marghilomana'.

'Alexandru Marghiloman era un împătimit al cafelei. Celebra cafea 'marghilomana' este, de fapt, o cafea turcească, fiartă cu rom sau coniac. Cafeaua se fierbea în ibrice așezate pe nisip încălzit cu cărbuni. O anecdotă relatează că în timp ce se afla la vânătoare, Marghiloman a cerut valetului său să-i facă o cafea. Nefiind pregătit, valetul a pus în loc de apă coniac și așa apărut marghilomana', a explicat Nicolae Peneș.

Scriitorul a mai precizat că 'la Vila Albatros s-a luat multe decizii istorice, mai ales cele legate de întregirea neamului și formarea României Mari, dar aici au avut loc și evenimente mondene, cum ar fi cel din decembrie 1916, în plin război, în timp ce familia regală se retrăgea spre Moldova, când s-a dat o petrecere în cinstea viitorului Carol al II-lea, iar cu această ocazie prințul a fost avansat la gradul de maior'.

Alexandru Maghiloman (n. 27 ianuarie 1854, Buzău — d. 10 mai 1925, Buzău) a fost un politician conservator român care a îndeplinit funcția de prim-ministru al României în anul 1918 (martie — noiembrie), în timpul primului război mondial.

Marghiloman a urmat Colegiul Sf. Sava din București, iar apoi a studiat dreptul la Paris. În 1890 s-a căsătorit cu Elisa Știrbei, nepoata domnitorului Barbu Știrbei și sora Prințului Barbu Stirbey, dar apoi cei doi au divorțat, iar Elisa s-a căsătorit în 1907 cu Ion I. C. Brătianu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ