Reacţia ministrului Teodorovici la revolta oficialului suedez: Peste 130.000 de romi au beneficiat de bani EU

| 08 apr, 2014

“Sunt profund îngrijorat de “furioasa” poziţie exprimată recent de ministrul suedez Brigitta Ohlsson şi de abordarea total nedreaptă şi nediplomatică faţă de România, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

"Ţara noastră nu a refuzat şi nu va refuza niciodată o propunere de colaborare bilaterală primită din partea unui stat membru al Uniunii Europene! România a fost şi rămâne deschisă oricărei forme de cooperare în acest sens. Guvernul pe care îl reprezint a spus-o în nenumărate rânduri: declaraţiile de bune intenţii trebuie să se transforme în fapte concrete şi exact aşa şi este. Aşadar, există nu doar interes ci şi voinţă politică din partea autorităţilor române în utilizarea fondurile europene de care beneficiază, în absolut toate domeniile", spune Eugen Teodorovici.

Totuşi, “pumnul în gură” aruncat României, astăzi, prin vocea doamnei Brigitta Ohlsson, nu ţine deloc seama de  parteneriatul de care credeam că ne bucurăm, cu atât mai puţin de un set de valori și de principii comune, de responsabilitatea ambelor state de a le apăra şi nici de drepturile fiecărui cetățean european, indiferent de etnia sa.

"Susţin cu tărie că problema comunităţilor de romi este problema tuturor statelor Uniunii Europene şi nu a unui singur stat. Pentru aceasta, toate ţările membre trebuie sa coopereze pentru că doar lucrând împreună, cu răbdare şi prietenie, putem să avem rezultate în viitor prin implementarea de proiecte concrete în România, care să ducă la integrarea comunităţilor de romi", punctează ministrul.

"Nu mai departe de data de 25 martie am avut întâlniri agreabile şi paşnice cu o delegaţie din Suedia, formată din domnii Oscar Wåglund Söderström, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Europene, Johan Sandberg, Expert Politic, Sofia Johansson, director adjunct, Ministerul Afacerilor Europene, Niclas Jacobson, director, Ministerul Sănătăţii şi Problemelor Sociale, Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei la Bucureşti", mai precizează Teodorovici.

Ce a făcut şi face România pentru grupurile defavorizate?

În perioada 2014-2020 vom avea la dispoziţie tot mai multe programe europene pe care le vom putea accesa în vederea creării de strategii care trebuie implementate aici, în România. Lucram în această perioadă pentru ca în lunile următoare să lansăm apeluri dedicate strict populaţiilor defavorizate.

Subliniez că intervenţiile din fondurile europene alocate României prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) au susţinut aproximativ 20% din populaţia roma înregistrată în România.

Mai precis, numărul de persoane de etnie romă care au fost susţinute de proiecte implementate în cadrul POS DRU se ridică la peste 131.000 de beneficiari finali, conform formularelor completate chiar de aceştia. În acelaşi timp, populaţia României de etnie romă era de 621.600 de persoane, conform rezultatelor “Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor – 2011”. În consecinţă, aproximativ 20% din populaţia romă înregistrată în România a beneficiat de sprijin prin intermediul fondurilor europene alocate ţării prin acest program operaţional.

Totodată, intervenţiile din fonduri europene pentru susţinerea comunităţii rome fac parte din cele aprobate de Comisia Europeană pentru susţinerea grupurilor dezavantajate prin intermediul POS DRU, program finanţat din Fondul Social European. Acest program se adresează incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile, din care face parte şi populaţia romă, însă programul nu prevede o alocare financiară dedicată exclusiv romilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ