Evaluări-pilot la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, după Paşti

| 29 apr, 2013

Evaluările-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a se vor desfăşura în intervalul 9 - 22 mai, în peste 200 de şcoli, iar de anul viitor aceste evaluări vor fi organizate la nivel naţional, aşa cum prevede legea, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Au fost incluse în testare câte 86 de şcoli pentru clasele a II-a şi a VI-a, respectiv 136 şcoli pentru clasa a IV-a. Eşantionul a fost realizat de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). Calendarul testelor este următorul:

  • 9 şi 10 mai - evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a
  • 15 mai - evaluarea elevilor la finalul clasei a IV-a
  • 22 mai - evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a.

Potrivit lui Pricopie, activitatea de pilotare vizează instrumentele de evaluare şi procedurile de organizare a acestor evaluări, şi nu măsuri punitive.

Testele de la clasa a II-a conţin două secţiuni: prima vizează competenţele de receptare-producere a mesajelor, în vreme ce a doua abordează competenţe de matematică.

În urma examinării, se vor elabora planuri individualizate de învăţare, iar rezultatele se vor nota în portofoliul educaţional al elevului. La final, părinţii vor fi informaţi cu privire la stadiul la care cei mici şi-au însuşit materia predată în clasa a II-a.

Evaluarea elevilor la finalul clasei a IV-a va include disciplinele limba română, limba maternă - pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale - şi matematică.

Testele nu se încheie printr-o notă, ci contribuie la realizarea unui scor mediu naţional al performanţelor elevilor pe competenţele fundamentale, fiind folosite pentru realizarea unor studii şi cercetări de diagnoză a sistemului de învăţământ primar.

Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a are ca scop optimizarea învăţării, elaborarea, acolo unde este cazul, a planurilor individualizate de învăţare şi pre-orientarea şcolară către un anumit tip de liceu. Testele conţin două secţiuni corespunzătoare probelor transdisciplinare evaluate: limbă şi comunicare, respectiv matematică şi ştiinţe.

"Noi vedem rezultatele de la sfârşitul calsei a VIII-a în condiţiile în care nu există nicio evaluare până la sfârşitul clasei a VIII-a, semnificativă, şi ne mai uităm la bacalaureat, care reprezintă iar rezultatul după patru ani", a spus ministrul Educaţiei.

Remus Procopie a precizat că crede că aceste rezultate nu ar trebui luate în calcul, decât "dacă se doreşte bonificarea elevului, adică elevul care a avut un rezultat foarte bun să primească o notă maximă în catalog".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ