Exerciţiul fizic este chiar mai benefic decât se credea: a fost descoperit un nou efect pozitiv

| 10 iun, 2014

Este bun pentru inimă, plămâni şi creier, ajută la atingerea şi menţinerea unei greutăţi sănătoase, dar nu numai atât: cercetătorii irlandezi au descoperit de curând că exerciţiul fizic are un efect pozitiv şi asupra microbiomului intestinal – comunitatea extrem de complexă de microorganisme ce trăiesc în intestinul uman şi au un impact hotărâtor asupra sănătăţii noastre.

Cercetătorii au studiat microbiomul intestinal al unor jucători profesionişti de rugby şi au constatat că aceşti sportivi prezintă o diversitate mai mare a speciilor de bacterii din  intestin, nu numai comparativ cu alţi bărbaţi de aceeaşi vârstă supraponderali, dar şi comparativ cu alţi bărbaţi de aceeaşi vârstă şi talie, normoponderali  şi sănătoşi, dar care nu făceau sport. De asemenea, sportivii aveau o proporţie mai mare de bacterii benefice.

Studii tot mai numeroase dezvăluie importanţa esenţială a microbiomului intestinal în determinarea stării de sănătate a organismului uman. Cercetările arată că o biodiversitate mai mare este asociată cu o sănătate mai bună, în timp ce, la adulţii care suferă de diferite tulburări, precum obezitate, boli inflamatorii ale intestinului şi chiar tulburări din spectrul autist, se constată o reducere a diversităţii microbiomului din intestin.

Studiul a fost realizata de cercetătorii de la University College Cork, Irlanda, şi publicat în jurnalul Gut.

Autorii studiului au mai constatat că jucătorii de rugby aveau o alimentaţie mai bogată în proteine, comparativ cu ceilalţi participanţi. Specialişti cred că diversitatea mai mare a microbiomuliui intestinal la sportivii profesionişti era mai mare atât datorită exercilţiului fizic în sine, cât şi alimentaţiei specifice asociate cu sportul de performanţă; studii ulterioare urmează să clarifice aceste corelaţii.

Însă, spun cercetătorii, nu e neapărat necesar să fii sportiv profesionist pentru a beneficia de efectele pozitive ale exerciţiului fizic asupra microbiomului intestinal: şi cei care fac exericţii fizice la nivel moderat au o diversitate mai mare a microorganismelor din intestin, comparativ cu persoanele sedentare.

Sursa: Live Science

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ