ȘOCANT! Ne putrezesc dinții. Cercetătorii au descoperit cauza

| 30 iun, 2014

Regimul alimentar de zi cu zi dauneaza mai mult danturii decat cele din epocile trecuta, pentru ca permite dezvoltarea unor bacterii în cavitatea bucala care favorizeaza putrezirea dintilor.

Desi oamenii moderni au mai putine bacterii in cavitatea bucala decat in urma cu 7.500 de ani, acestea sunt mult mai daunatoare, fiind capabile sa genereze afectiuni orale cronice. Cauza: alimentatia din zilele noastre.

 

La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Centrul pentru ADN Antic (ACAD) din cadrul Universitatii Adelaide din Australia, care au lucrat laolalta cu oamenii de stiinta ai Universitatii Aberdeen (Scotia) si cu specialistii Institutului  Trust Sanger din Cambridge. Rezultatele cercetarii prin care s-a dorit stabilirea modului de evolutie dentara pe parcursul ultimilor 7.500 au fost publicate in revista de specialitate „Nature Genetics”.

 

Potrivit studiului, dieta noastra de astazi a modificat bacteriile din cavitatea bucala, reducandu-le ca numar, dar trasnformandu-le in agenti patogenti mai periculosi.

 

„Bacteriile prezenta in gurile noastre sunt mai putin variate decat erau in cavitatile bucale ale oamenilor preistorici, fapt ce contribuie la aparitia bolilor orale cronice, pe fondul alimentatiei tot mai procesate industrial”, a explicat coordonatorul cercetarii, profesorul Alan Cooper, directorul ACAD.

 

Practic, dantura noastra, dar si cavitatea bucata este intr-o continua stare de boala.

 

„Compozitia bacteriana orala s-a schimbat odata cu modificarile survenite in agricultura, care a trecut de la exploatarea traditionala la cea industriala, in urma cu 150 de ani. Am introdus in alimentatia de zi cu zi zahar procesat industrial, care a dus la distrugerea multor tipuri de bacterii in gura. Cele care au supravietuit au fost cele mai puternice si mai daunatoare. Gura omului modern este intr-o continua stare de boala”, a avertizat profesorul Cooper, potrivit „Medical News Today”.

 

Daca arheologii au descoperit si continua sa descopere cranii umane vechi de 7.500 de ani care au inca dantura in stare relativ buna, nu se poate spune acelasi lucru si despre arheologii viitorului care, cel mai probabil, nu vor mai avea ce sa descopere in ceea ce ne priveste, caci deteriorarea dintilor este mult mai accelerata, chiar in timpul vietii.

 

 

Sursă: lyla.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ