Există o altă soluție firescă în afara suspendării, dacă Băsescu încalcă Constituția?

| 12 mai, 2014

Curtea Constituțională va putea astfel să lămurească neclaritățile din textul constituțional și să decidă dacă șeful statului are sa nu voie să se amestece în campania electorală.

În vârtejul campaniei electorale, o serie de politicieni și de comentatori așa-ziși independenți tot încearcă să vehiculeze ideea că actuala majoritate pregătește suspendarea președintelui Traian Băsescu, ca un mijloc de retorsiune nejustificată la adresa ”bietului” șef al statului.

Cei care încearcă astfel să îl victimizeze pe președinte se fac cu bună stiință că uită rolul deșănțat de agent electoral în favoarea PMP și a Elenei Udrea pe care Traian Băsescu și l-a asumat de la o vreme încoace. Aproape că nu mai există zi a săptămânii în care președintele să nu iasă la rampă, de multe ori, chiar de la pupitrul de la Palatul Cotroceni, pentru a face campanie electorală în singurul mod în care președintele știe să o facă: adică utilizând jigniri și amenințări la adresa adversarilor politici ai popularilor.

Or, acest discurs electoral accentuat și toxic pe care Traian Băsescu și-l asumă este în profundă contradicție cu spiritul și litera Constituției, care îi cer șefului statului să aibă o atitudine și un comportament echidistante din punct de vedere politic. Implicit, speculând faptul că Legea Fundamentală nu interzice în mod expres ca șeful statului să se transforme în agent electoral, Traian Băsescu târăște instituția prezidențială în mijlocul bătăliei politice.

Implicit, Traian Băsescu slăbește astfel o instituție fundamentală a statului român, într-un moment cum nu se poate mai nepotrivit. Generând continue scandaluri și conflicte artificiale, președintele procedează exact invers de cum ar trebui să o facă un șef de stat responsabil. Ținând cont de situația regională deosebit de dificilă cu care România se confruntă la ora actuală, președintele ar trebui să acționeze mai mult ca oricând drept un liant și un moderator, iar nu să agite în mod partizan apele campaniei electorale.

În acest context, Guvernul nu avea altă soluție decât să sesizeze CCR cu privire la transgresiunile electorale ale lui Traian Băsescu. Curtea Constituțională va putea astfel să lămurească neclaritățile din textul constituțional și să decidă dacă șeful statului are sa nu voie să se amestece în campania electorală.

Iar dacă judecătorii Curții Constituționale vor decide că Guvernul are dreptate, Traian Băsescu nu are altă soluție decât să respecte decizia, la fel ca orice cetățean al României. ”Nu ştim ce va decide CCR pe 21, dar dacă va decide ce cred că ar fi constituţional, şi anume că preşedintele nu are voie să participe în campanie, iar după aceea Băsescu continuă să facă tot campanie, a doua zi vom depune cererea de suspendare”, a declarat Victor Ponta cu privire la pașii ulteriori unei decizii a CCR favorabile Guvernului.

Altfel spus, Victor Ponta nu spune că majoritatea va merge automat pe calea suspendării lui Traian Băsescu. Premierul invocă însă o asemenea perspectivă în mod firesc și perfect legitim, pornind de la prevederile constituționale, care stabilesc că singura sancțiune aplicabilă președintelui în cazul în care acesta încalcă Legea Fundamentală este suspendarea de către Parlament și aducerea șefului statului la judecata populației.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ