Federica Mogherini anunță, la Chișinău, deblocarea asistenței financiare a UE pentru Moldova

| 04 oct, 10:03

În următoarele săptămâni, Bruxelles-ul va debbloca prima tranșă din asistența financiară, suspendată în 2018, în urma invalidarii alegerilor locale. Singura condiție - autoritățile de la Chișinău să continue reformele demarate.

Declarația este făcută de Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, aflată într-o vizită în R.Moldova. Oficialul european a vorbit și despre importanța reformării justiției și lupta cu corupția, notează RFI Romania.

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini susține că Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin în realizarea agendei de reforme și ar putea spori asistența financiară pentru Republica Moldova. Oficialul european a precizat că vizita sa la Chișinău ”este un semnal al importanței pe care o atribuie UE parteneriatului cu R.Moldova”.

„Vizita mea este un semnal de relansare a relațiilor între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Astăzi vedem schimbări pozitive în Republica Moldova, pentru care am lucrat cu toții împreună. Simțim responsabilitatea să sprijinim Republica Moldova nu doar financiar, politic, dar și cu semnale foarte clare și vizibile”, a declarat Mogherini.

Până la sfârșitul anului, ar putea fi debursată și cea cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară și asta doar dacă vor fi înregistrate progrese în realizarea reformelor și angajamentelor asumate, punctează oficialul UE.

La rândul său, premierul moldovean, Maia Sandu, a apreciat înalt asistența continuă oferită țării noastre, menționând că 70% din exporturile noastre merg spre UE, peste 6 mii de companii autohtone au beneficiat de susținere din partea UE, au fost create peste 3 mii de locuri de muncă şi reabilitați peste 700 de kilometri de drum cu ajutorul UE.

Sandu și Mogherini au vorbit și despre principalele acțiuni pe care este concentrat Guvernul în prezent: reforma justiției și lupta împotriva corupției, precum și alegerea unui procuror general. Alte subiecte abordate au fost investigarea fraudei bancare și recuperarea banilor, dar și organizarea alegerilor locale libere și corecte.

Totodată, oficialii au discutat despre promovarea intereselor Republicii Moldova pe plan extern. În context, Maia Sandu a spus că Acordul de Asociere cu UE și politica de integrare europeană ”ne oferă cea mai realistă șansă să creăm un stat funcțional”.

„De Acordul de Asociere avem nevoie noi, în primul rând, pentru că măsurile incluse acolo vor duce la îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor noștri”, a spus șefa Guvernului, exprimând deschiderea pentru continuarea politicii de Vecinătate Estică și pentru o viziune mai ambițioasă pentru țările ca Republica Moldova, care au drept scop aderarea la Uniunea Europeană.

Precizăm că, Federica Mogherini, care își încheie în curând mandatul, face vizita la Chișinău la câteva zile după reuniunea celui de-al cincilea Consiliu de Asociere R.Moldova - UE.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ