Femeile cu ușoare probleme cognitive ajung să dezvolte demență mai repede decât bărbații

| 22 iul, 14:51

Femeile cu insuficiență cognitivă ușoară, care pot fi semne timpurii ale bolii Alzheimer, evoluează de două ori mai repede spre demență decât bărbații cu probleme similare cum sunt pierderile de memorie, potrivit unui studiu publicat marți, informează AFP.

Aceasta ar putea ajuta la explicarea faptului de ce femeile în vârstă sunt mult mai afectate de maladia Alzheimer decât bărbații, afirmă cercetătorii care și-au prezentat concluziile la conferința asociației internaționale Alzheimer (AAIC) de la Washington.

Două treimi dintre americanii cu această boală sunt femei care au trecut de 60 de ani și au de două ori mai multe șanse să dezvolte Alzheimer decât cancer de san, potrivit asociației menționate.

Un procent de 16% dintre femeile din SUA de peste 71 de ani suferă de maladia Alzheimer, comparativ cu 11% la bărbați, notează AFP.

Studiul a implicat 398 de participanți, 141 de femei și 257 de bărbați, mai ales septuagenari, care sufereau cu toții de insuficiență cognitivă ușoară.

Pe parcursul unei monitorizări de opt ani, statutul cognitiv al femeilor s-a deteriorat de două mai repede decât cel al bărbaților, conform testelor standard de măsurare a memoriei și a altor capacități mentale, utilizate pentru studii clinice, a declarat dr. Murali Doraiswamy, profesor de psihiatrie la centrul medical al Universității Duke din Carolina de Nord, autorul principal al studiului.

"Aceste rezultate sugerează posibilitatea existenței unor factori de risc genetic sau factori de mediu specifici celor două sexe care ar putea influența rata de degradare a abilităților cognitive", a explicat Katherine Amy Lin, cercetător la Universitatea Duke și unul dintre co-autorii studiului.

Potrivit opiniei sale, identificarea acestor factori ar trebui să fie o prioritate pentru cercetarea viitoare.

Înțelegerea mecanismelor responsabile pentru aceste diferențe de vulnerabilitate la Alzheimer între sexe ar putea duce la descoperirea de noi tratamente experimentale, au spus cercetătorii.

Potrivit acestora, aceste diferențe pot rezulta din trăsăturile biologice individuale de la nivelul creierului.

"Nu am făcut suficiente cercetări pentru determinarea diferențelor dintre cele două sexe care ar putea explica mai marea vulnerabilitate a femeilor la Alzheimer", a declarat Kristine Yaffe de la Universitatea California din San Francisco.

"Știm că femeile sunt mai predispuse la depresie și mai vulnerabile la stres, care sunt considerați ca factori de risc pentru această boală", a mai spus ea.

Totodată, Kristine Yaffe a opinat că declanșarea acestei maladii ar putea fi "o interacțiune complexă între factori genetici și hormonali și modul în care se dezvoltă creierul", mai notează AFP.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ