FGSZ: Prima licitaţie de transport de gaz către România va fi în septembrie

| 14 mai, 2013

Operatorul reţelei naţionale de transport de gaze naturale din Ungaria, FGSZ, a anunţat că prima licitaţie pentru servicii de transport de gaz către România, prin interconectorul Arad-Szeged, ar urma să aibă loc în septembrie.

România este interconectată cu Ungaria, prin conducta Arad-Szeged, prin care sunt realizate importuri de gaze naturale. Două conducte, asigurând conectarea cu reţelele de gaze din Bulgaria şi Republica Moldova, sunt în faza de construcţie. Interconectorul Arad-Szeged, care în prezent pompează gaze către Ungaria dinspre România, va deveni bidirecţional şi astfel va lega reţeaua de gazoducte a României cu cea a Ungariei, reducându-se dependenţa României de importurile de gaze din Rusia.

Capacitatea pentru octombrie 2013 va fi licitată printr-o nouă platformă online care corespunde mecanismelor stabilite de Agenţia Europeană pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie (ACER). Proiectul pilot a fost implementat de autorităţile de reglementare din România şi Ungaria.

Companiile interesate de proiect sunt în principal din UE dar şi-au exprimat interesul şi altele din afara UE, ceea ce ar putea duce la o mai bună securitate a furnizării şi la diversificare în Europa Centrală şi de Est, a explicat FGSZ. Printre participanţii din afara UE va fi probabil Ucraina, care are frontieră cu România şi Ungaria.

FGSZ deţine platforma şi o dezvoltă independent dar în viitor operaţiunile ar putea fi executate de o entitate legală, în funcţie de interesele de pe piaţă. 
Operatorul reţelei naţionale de transport de gaze naturale din Ungaria anunţa în ianuarie că de la sfârşitul lui 2015 vor fi funcţionale servicii de transport de gaz în sens invers către România, de 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale, prin interconectorul Arad-Szeged.

Serviciile de transport virtual de gaz în sens invers vor fi realizate în localitatea ungară Csanádpalota, în apropierea graniţei cu România. FGSZ a anunţat că pentru finalizarea proiectului va fi nevoie de cel mult doi ani şi jumătate. Pentru a atinge capacitatea planificată de 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, FGSZ trebuie să instaleze o staţie de compresoare la Csanádpalota.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ