Fluviul MISTERIOS din adâncuri. Ar putea fi al şaselea mare FLUVIU al lumii

| 19 mar, 2014

Dedesubtul strâmtorii Bosfor curge un fluviu misterios. Are maluri şi albii strâmte, iar în anumite locuri are un kilometru lăţime. Dacă ar fi şerpuit pe uscat, volumul de apă pe care îl transportă pe secundă l-ar face al şaselea mare fluviu după Amazon, Gange, Congo, Yangtze şi Orinoco.

Cu toate acestea, echipajele de la bordul navelor ce străbat strâmtoarea dintre Marea Marmara şi Marea Neagră nici măcar nu ştiu că există acest fluviu. Curge în linişte la 70 de metri dedesubtul lor înainte de a ajunge la marginea platoului marin și să dispară în adâncuri.

Fluviul ascuns nu are nici un nume, dar cu toate astea este fără îndoială unic. Miriade de fluvii subacvatice străbat încoace şi încolo fundul oceanelor, unele dintre ele pe lungime de mii de kilometri, zeci de kilometri lăţime şi sute de metri adâncime. Ele sunt arterele planetei noastre. Ele mută sedimentele la adâncime, cărând cu ele oxigen şi nutrienţi care permit vieţii să prospere la mari adâncimi. Ele par de asemenea să fie o parte vitală a circuitului global al carbonului, îngropând materia organică adusă de la ţărm.

Cum lucrează aceste fluvii este totuşi un mister. Sateliţii nu pot pătrunde atât de mult sub apă, iar sonarele şi radarele de la suprafaţă sunt de puţin folos. Acum, în cele din urmă, submarine şi experimente subacvatice deschid o fereastră către aceste enigmatice fluvii submarine. Descoperirile lor ar putea fi un avantaj pentru oricine, de la climatologi până la companiile de telecomunicaţii şi cele petroliere.

Citeşte mai multe pe scientia.ro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ