FMI şi-a schimbat partenerii din România

| 30 ian, 2014

Toate încercările preşedintelui Băsescu de a sabota acordul cu FMI au fost dejucate. Întreg jocul de boicotare a accizei instrumentat de la Cotroceni se încheie prost pentru Traian Băsescu.

Fiindcă în absenta unui consens instituţional, care ar fi fost de altfel firesc pentru interesele României, premierul Victor Ponta a anunţat că, indiferent de poziţionarea şefului statului, acordul cu FMI rămâne în picioare. „Misiunea se finalizează oricum cu o scrisoare de intenţie, nu există niciun punct în care să nu fim de acord. Rămâne de văzut dacă se finalizează procedura legală internă, şi anume dacă scrisoarea şi memorandumul sunt semnate şi de preşedinte. Dar, indiferent dacă sunt semnate sau nu de preşedinte, decizia Guvernului este foarte clară: de a respecta şi de a implementa tot ceea ce am convenit cu partenerii internaţionali”, a declarat Victor Ponta.

Anunţul primului ministru îl lasă în ofsaid pe Traian Băsescu. Timp de două luni, şeful statului a încercat să se erijeze în apărătorul românilor. O ipostază deloc convingătoare, dacă ţinem cont că acela care pozează acum în avocatul cetăţenilor nu pregeta în 2010 să gireze măsuri severe de austeritate. Fiindcă este evident că, din moment ce refuzi semnarea memorandumului cu FMI, nu te poţi numi un actor politic responsabil care acţionează în interesul cetăţenilor.

Atitudinea preşedintelui este cu atât mai blamabilă cu cât în timpul guvernărilor PDL acelaşi Traian Băsescu explica necesitatea parafării unor acorduri cu Fondul pentru asigurarea stabilităţii. Brusc, retorica şefului statului suferă o schimbare radicală, iar angajamentele cu instituţiile financiare internaţionale nu mai sunt dezirabile. Astfel, discursul prezidenţial este duplicitar din cale afară.

Blocarea acordului cu FMI pe care mizează şeful statului nu are niciun temei, iar abordarea denotă iresponsabilitate. În numele unor interese de factură electorală, Traian Băsescu periclitează stabilitatea ţării. Fiindcă existenţa unui acord preventiv de tip stand-by cu FMI oferea ţării noastre o plasă de siguranţă, adică o linie de finanţare pe care România ar fi putut-o accesa în caz de necesitate.

Dincolo de tertipurile utilizate de Traian Băsescu, reprezentanţii FMI constată de la faţa locului că au avut de-a face cu un preşedinte demagog. Când PDL s-a aflat la putere, FMI era un partener respectat, iar acordurile binevenite. Acum, când ţara nu mai e guvernată de guvernele marionetă ale preşedintelui Băsescu, acordul cu FMI este transformat în terenul disputelor politice cu mize electorale meschine.

Din fericire însă, Traian Băsescu a intrat în ultimul său an de mandat, iar probele de neseriozitate pe care le-a dat în faţa partenerilor internaţionali vor putea fi corectate. Atitudinea responsabilă a premierului Ponta este dovada că angajamentele asumate sunt respectate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 ian, 2014
pt Romania
fmi
ce-l mai laudati pe Ponta.....cred ca vedem toti ce a facut de cand e la guvernare si cred ca toti vedem cat de bine isi respecta promisiunile ..asa ca va rog scutiti-ma ca nu sunteti asa "OBIECTIV" ..cat despre FMI parerea mea este ca toate acordurile sunt facute in dezavantajul ROMANIEI.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ