Fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii metropolitane

| 29 apr, 2013

Comisia Europeană a acceptat verbal finanţarea din fonduri europene a proiectelor privind dezvoltarea infrastructurii metropolitane în Bucureşti, dacă se respectă regulile CE. În plus, Programul Operaţional Sectorial Transport ar putea redeveni funcţional în cel mai scurt timp.

"Comisarul Hahn ne-a spus direct, fără menajamente, că aceste proiecte sunt proiecte care se fac pe bază de încredere, dar să avem mare grijă să nu ne abatem nicio clipă de la reguli, pentru că vom pierde toţi banii'', a spus Relu Fenechiu.

În plus, CE şi-a dat acordul de principiu pentru finanţarea din fonduri europene a proiectelor demarate cu bani din bugetul de stat, dar şi a proiectelor demarate cu finanţare de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).

''Chiar dacă noi am cerut, iniţial, doar finanţarea proiectelor finanţate de la bugetul de stat, CE este de acord să finanţeze şi componenta proiectelor care este finanţată de BEI, cu condiţia ca ceea ce rămâne ca credit neutilizat să fie folosit pentru alte proiecte. Ne referim la creditele de la BEI. Pentru mine, ca ministru al Transporturilor, este extraordinar de bine. Vom putea demara noi proiecte sau vom putea finanţa alte proiecte pentru care astăzi nu avem finanţare'', a adăugat el.

Ministrul Transporturilor a precizat că, în urmă cu câteva zile, s-a întâlnit cu vicepreşedintele CE Johannes Hahn, cu care a avut o discuţie aplicată, dar şi o discuţie liberă cu privire la atragerea fondurilor europene de către România. 

Fenechiu anunţa, la Bruxelles, după întâlnire, că CE şi-a dat acordul verbal pentru finanţarea construcţiei magistralei de metrou M5 din Bucureşti din fonduri europene şi finanţarea ar putea începe chiar din acest an dacă toate condiţionalităţile sunt îndeplinite.

Programul Operaţional Sectorial Transport, din nou funţional

În plus, ministrul a declarat că Programul Operaţional Sectorial Transport ar putea redeveni funcţional în cel mai scurt timp, dacă vor fi îndeplinite toate măsurile impuse de documentul de presuspendare a POST, dar şi cele din documentul de încetare a plăţilor pentru POST.

Potrivit acestuia, Autoritatea de Audit va transmite Comisiei Europene, până cel târziu pe 13 mai, raportul cu privire la controlul pe care l-a efectuat la Autoritatea de Management. În iunie 2012, Comisia Europeană a dispus întreruperea plăţilor pentru Programul Operaţional Sectorial de Transport şi ni s-a impus implementarea a opt măsuri specifice.

"Când am ajuns la acest minister, doar una dintre acestea era în implementare, pentru restul nefiind începută. De asemenea, în ceea ce priveşte pre-suspendarea, după ce a avut loc întreruperea plăţilor, în luna decembrie POS a fost presuspendat. Vreau să vă zic că astăzi putem spune, după ce Autoritatea de Audit şi-a încheiat controlul la Autoritatea de Management, că toate măsurile din documentul de pre-suspendare şi din documentul de încetare a plăţilor sunt îndeplinite", a spus Fenechiu.

Comisia Europeană a acceptat, cu titlu preliminar, în funcţie de stadiul tehnic de pregătire a tronsoanelor suplimentare de autostradă Sebeş-Turda şi Dumbrava-Deva, includerea lor în Programul Operaţional Sectorial Transport, pentru a reduce, astfel, riscul pierderii finanţării europene până la finalul exerciţiului bugetar.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ