Fostul manager al Spitalului Socola, trimis în judecată de DNA

| 26 mai, 14:56

Fostul manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi Ştefan-Lucian Burlea a fost trimis în judecată de procurorii DNA Iaşi, fiind acuzat de abuz în serviciu, transmite Agerpres.

 

De asemenea, DNA Iaşi i-a trimis în judecată pe Iulian Sebastian Popa, la data faptelor şef Serviciu Achiziţii în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi, Adriana Medvichi, la data faptelor jurist la aceeaşi unitate medicală, şi Gina Grecianu, consilier juridic.

Iulian Popa este în arest la domiciliu, în sarcina sa procurorii reţinând săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Adriana Medvichi este acuzată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual, iar Gina Grecianu este acuzată de abuz în serviciu.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 29-30 aprilie 2014, Ştefan-Lucian Burlea, împreună cu Iulian Popa şi Adriana Medvichi, în calitate de preşedinte şi, respectiv, membri ai comisiei, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu privind organizarea şi desfăşurarea unui concurs în vederea ocupării unui post de referent la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola.

Prin aceasta s-a produs o vătămare a intereselor legitime ale unităţii medicale, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru persoana admisă, care nici măcar nu a participat efectiv la concursul organizat în vederea ocupării postului, fiind plecată în străinătate.

În continuare, comisia de examinare a semnat un proces-verbal şi mai multe anexe, prin care se atesta, în fals, faptul că persoana înscrisă la concurs a fost declarată ,,admisă', inclusiv la proba interviului care s-a susţinut în faţa membrilor comisiei de examinare. Ulterior, inculpatul Ştefan-Lucian Burlea a semnat contractul individual de muncă încheiat între unitatea spitalicească şi persoana câştigătoare a concursului.

"De precizat este faptul că, anterior organizării concursului, inculpatul Popa Iulian Sebastian a pretins şi a primit de la soţia candidatului declarat 'admis', suma de 8.000 de lei, exclusiv pentru un alt funcţionar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare (fără a reţine o parte din bani pentru sine), promiţând că va rezolva tot ce era necesar privind angajarea soţului cumpărătoarei de influenţă. După ce procurorii anticorupţie au fost sesizaţi şi după efectuarea unor activităţi procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi, inculpatul Popa Iulian Sebastian a returnat suma de bani respectivă", se arată în comunicat.

În luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de muncă a persoanei câştigătoare a concursului, Ştefan-Lucian Burlea a dispus, printr-o decizie nedatată, suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de patru luni, începând cu data de 12 mai 2014, obţinându-se astfel un folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în durata angajării ce constituie vechime în muncă şi, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masă cuvenite, ca urmare a faptului că acesta a rămas în continuare angajat al unităţii spitaliceşti.

DNA mai arată că la data de 26 august 2014, Gina Grecianu, în calitate de consilier juridic al Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin întocmirea cu întârziere a unui referat cu propunere de declanşare a procedurii disciplinare împotriva angajatului admis în urma concursului desfăşurat în condiţiile menţionate mai sus, în condiţiile în care cunoştea faptul că această persoană nu a fost prezentă nicio zi la locul de muncă.

"Prin această acţiune, s-a produs, pe de o parte, o vătămare a intereselor legitime ale Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi, prin nesancţionarea cu celeritate a abaterilor disciplinare comise de angajaţii instituţiei şi pe de altă parte a fost obţinut un folos nepatrimonial necuvenit pentru angajatul respectiv, constând în considerarea perioadei mai - august 2014 ca vechime în muncă", precizează comunicatul.

În luna septembrie 2014, în condiţiile în care era cunoscut faptul că se declanşase o anchetă penală legată de organizarea acestui concurs şi pentru a nu crea suspiciuni faţă de îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, Ştefan-Lucian Burlea a dispus cercetarea disciplinară a angajatului său, pe motiv că acesta nu s-a prezentat niciodată la serviciu, activitate urmată, ulterior, de desfacerea contractului de muncă.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra cotei părţi dintr-un imobil ce aparţine inculpatului Popa Iulian Sebastian, până la concurenţa sumei de 8.000 lei.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Alina-Gabriela Deaconiţa pentru cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi faţă de Gabriela Manuela Enescu, pentru fals intelectual.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ