Update. Monica Iacob Ridzi: Soluţia instanţei este profund netemeinică, voi formula recurs

| 27 ian, 2014

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, a fost condamnată la 5 ani de închisoare de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Update.Reacţia fostului ministru:

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi, condamnată luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, consideră că soluţia pronunţată de instanţa de fond este 'profund netemeinică' în raport cu probele pe care le-a prezentat în cursul judecăţii.

Monica Iacob Ridzi afirmă că va declara recurs împotriva sentinţei, manifestându-şi speranţa că instanţa superioară se va apleca 'asupra limitelor şi responsabilităţilor funcţiei de ministru în lumina probelor din dosar'.

Ridzi susţine că a depus documente în instanţă din care reiese faptul că nu a dispus plăţi prin semnarea unor ordine de plată.

Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului şi Sportului, a fost condamnată luni de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 5 ani de închisoare în dosarul privind organizarea Zilei Tineretului. Decizia nu e definitivă şi poate fi atacată cu recurs, conform Agerpres.


La ultimul termen al procesului din 16 ianuarie, procurorul de şedinţă a cerut condamnarea Monicăi Ridzi în limitele speciale, care pentru infracţiunea de abuz în serviciu sunt între 5 şi 15 ani. Procurorul a cerut ca Ridzi să fie condamnată pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri şi infracţiuni privind sistemele informatice 'din cauza contribuţiei esenţiale şi a calităţii acesteia în timpul săvârşirii faptelor'.

De asemenea, procurorul a cerut condamnarea şi a celorlalţi inculpaţi, inclusiv a lui Paul Diaconu, director în cadrul MTS, chiar dacă acesta este cel care a făcut un denunţ la DNA.

În plus, DNA solicită judecătorilor ca inculpaţii să plătească în solidar 2,7 milioane lei reprezentând daune.

Monica Iacob Ridzi, ministru al Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 - iulie 2009, a fost trimisă în judecată în mai 2011 de către procurorii DNA pentru săvârşirea mai multor infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei pentru infracţiuni similare: Ioana Elena Vârsta, consilier personal al ministrului Ridzi (aprilie - mai 2009) şi administrator al SC Red Apple Communication SRL, Paul Diaconu, director general al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane a MTS (martie - septembrie 2009), Marius Mihail Mărcuţă, consilier în cadrul Direcţiei Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne a MTS (decembrie 2008 - mai 2009), Florin Cătălin Mircea, consilier I A în cadrul Direcţiei Buget Contabilitate MTS (decembrie 2008 - ianuarie 2010), Octavian Petru Dragomir, director al Direcţiei Buget Contabilitate din cadrul MTS decembrie 2008 - ianuarie 2010, Claudia Radu, director general al Direcţiei Generale Programe, Proiecte şi Centre pentru Tineret MTS (21 aprilie 2009 - ianuarie 2010), Dan Petre Toia, director al Direcţiei Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne (16 martie 2009 - 5 mai 2009), Daniela Popa, consilier în cadrul Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne a MTS (decembrie 2008 - ianuarie 2010).

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată Bogdan Petre Iacobescu, asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, George Răzvan Nica Udangiu, asociat şi administrator la aceeaşi societate, şi Marius Cristian Negrea, asociat şi administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

DNA susţine că, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Ridzi, în calitate de ordonator principal de credite, a hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

'A fost alocată, în acest scop, societăţilor comerciale Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sporturilor a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen', arată procurorii.

În acest fel, s-a urmărit crearea unei confuzii cu privire la identitatea prestatorilor pentru ca, în final, să se poată plăti către SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL sumele substanţiale prevăzute în contracte, chiar şi în absenţa unor contraprestaţii.

'În plus, a decis divizarea achiziţiei în trei contracte, pentru a crea aparenţa organizării unor manifestări de amploare la nivel naţional care să justifice plata, către cele două firme, a întregii sume alocate. Contractele includeau prestaţii supraevaluate, despre care ministrul ştia că nu vor fi executate ori că vor fi realizate, în locul firmelor, de structurile proprii ale MTS, cu implicaţii financiare minime, având ca sursă tot bugetul MTS. Ulterior atribuirii contractelor, fostul ministru al Tineretului şi Sportului a dispus plata sumei de aproximativ 3 milioane lei plus TVA prevăzută în cele trei contracte, deşi cunoştea că firmele au efectuat prestaţii minime în valoare totală de peste 536.000 lei plus TVA', mai susţin anchetatorii.

DNA menţionează că diferenţa dintre acele două sume - şi anume peste 2,7 milioane lei, aproximativ 650.000 euro - reprezintă prejudiciu în dauna MTS şi constă în contravaloarea unor prestaţii neefectuate, supraevaluate sau care nu aveau legătură cu evenimentul.

'Corelativ, SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL au obţinut foloase materiale în acelaşi cuantum. Exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu a constat şi în aceea că inculpata Iacob-Ridzi a folosit resursele financiare ale MTS alocate Zilei Naţionale a Tineretului pentru realizarea şi difuzarea unor produse publicitare prin care şi-a promovat imaginea de om politic, fapt ce contravine prevederilor art. 22 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice. Faptul că aceasta şi-a promovat imaginea de om politic prin difuzarea unui spot TV la posturi de televiziune a fost stabilit de Curtea de Apel Bucureşti prin sentinţa civilă pronunţată la 26 ianuarie 2010, definitivă şi irevocabilă', mai declară DNA.

DNA subliniază că, începând cu luna ianuarie 2009, după ocuparea funcţiei de ministru, Ridzi a implicat în activităţile de organizare şi gestionare a fondurilor instituţiei persoane din afara acesteia, între care şi consilierul său Ioana Elena Vârsta, care a asigurat, în baza unei înţelegeri prealabile cu aceasta, punerea în aplicare a planului conceput de ministrul Tineretului şi Sportului.

Cu începere din luna aprilie 2009, cele două au atras în activităţile ilegale şi alţi angajaţi cu funcţii de decizie şi de execuţie în cadrul MTS.

Pe de altă parte, cu promisiunea atribuirii unor contracte publice în condiţii extrem de avantajoase, au fost angrenaţi şi reprezentanţii unor firme private, respectiv inculpaţii Iacobescu, Nica-Udangiu şi Negrea.

Aceştia din urmă, alături de funcţionarii din minister, au participat efectiv la simularea organizării şi derulării de către MTS a unei proceduri de cerere de oferte, pentru a acoperi caracterul ilegal al activităţilor.

Anchetatorii mai notează că planul respectiv a fost iniţiat de Ridzi, care s-a implicat ca autor sau instigator la falsificarea a 15 înscrisuri oficiale, între care note de oportunitate şi fundamentare a achiziţiei, ofertele celor două firme, documentaţia de atribuire şi contractele ca atare.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de peste 2,7 milioane lei.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au pus sechestru asupra unor bunuri imobile aparţinând Monicăi Ridzi, unor conturi bancare ale Ioanei Vârsta, precum şi asupra unor sume de bani totalizând peste 1,1 milioane lei, identificate în contul firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL, provenite din bugetul MTS.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ