Fotografiile nu sunt doar pentru Facebook. Invenția MEDICALĂ care te va lăsa fără cuvinte!

| 07 oct, 2014

Identificarea unor boli genetice grave ar putea fi rezolvata, in viitorul apropiat, printr-o simpla analiza a unei fotografii. Cercetatorii de la universitatile Oxford si Edinburgh au dezvoltat un software in acest sens care ar putea revolutiona medicina. Programul foloseste un sistem de recunoastere faciala ce analizeaza fizionomia pacientului si poate identifica boli genetice precum sindromul Down, Fragile X si Progeria.

Mai exact, software-ul scaneaza portretul pacientului, urmand ca mai apoi sa realizeze o descriere a chipului bazandu-se in special pe colturile ochilor, nasul, gura, dar si alte detalii. Programul estimeaza, totodata, cum ar putea progresa boala, simptomele cauzate de aceasta, dar si alte probleme cu care se pot confrunta pacientii care ar putea fi afectati. Iar totul dureaza numai cateva minute.

Bolile genetice sunt prezente la o persoana din 17 la nivel mondial si deseori problemele sunt foarte greu de diagnosticat, acest lucru afectand si mai grav starea pacientului. "Diagnosticarea corecta si rapida a bolilor genetice este un pas extrem de important, dar numarul extraordinar de mare de posibile tulburari si simptome ale acestora face ca procesul sa devina foarte dificil. Însa, cu aceasta tehnologie, medicii vor avea posibilitatea nu numai de identificare rapida a bolilor, ci si a posibilelor conditii in care acestea se vor dezvolta. Parintii pot beneficia, astfel, de consiliere adecvata cu privire la riscuri si la conditiile in care poate fi transmisa genetic boala", a explicat cercetatorul Cristoffer Nellåker, coordonatorul studiului care a fost publicat in revista "eLife", potrivit ziarulring.ro.

Printre cele mai rare boli genetice se numara Progeria sau imbatranirea prematura. Persoanele afectate se dezvolta normal pentru varsta lor, dar semnele batranetii (chelia, pielea ridata, artrita, pierderea vederii sau bolile de inima) isi fac aparitia de la o varsta frageda. Practic, aceste persoane imbatranesc intr-un trup de copil uneori. Cei care se nasc cu aceasta afectiune nu traiesc mai mult de varsta adolescentei. Boala mortilor vii sau sindromul Cotard, denumita dupa neurologul francez care a descoperit-o, este si ea in topul celor mai rare afectiuni. Este o boala psihica prin care persoanele afectate cred ca au murit, si-au pierdut organele vitale si chiar sangele. Se simt nemuritoare de regula si au dese tentative de suicid. Sindromul apare ca o consecinta a abuzurilor de droguri si alimentatiei precare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ