FT despre vizita lui Obama în Africa: "Prea puţin şi foarte târziu"

| 01 iul, 2013

Faptul că prima călătorie prezidenţială reală a lui Barack Obama pe continentul negru coincide cu ultimele momente ale vieţii lui Nelson Mandela nu ar fi putut fi regizat. Niimeni nu ar trebui să se îndoiască de Obama atunci când îl descrie pe marele luptător pentru libertate drept 'eroul său personal'. Totuşi, africanii ar putea fi iertaţi dacă s-ar întreba cât va dura acest interes reînnoit lui Obama pentru Africa, scrie Financial Times.

După ce a petrecut un total de 20 de ore pe continentul african în primul său mandat - într-o escală din 2009 în Ghana - turneul de şase zile din prezent este menit să sublinieze o nouă etapă în relaţiile SUA-Africa. Era ajutorului extern trece, susţin oficialii americani. Şapte din cele 10 economii aflate în dezvoltarea cea mai rapidă la nivel mondial provin din Africa, deşi China - şi din ce în ce mai mult Turcia, India şi Brazilia - atrag noile oportunităţi de investiţii. Este şansa lui Obama, deci, de corecta acum lucrurile (pentru Africa).

Pe de altă parte, stilul lui Obama de a face afaceri şi, în special, diplomaţia sa, nu dau prea multe asigurări că interesul său va fi unul de durată. Cu excepţia Chinei, unde angajamentul lui Obama a fost unul susţinut, abordarea standard a preşedintelui american este de a ateriza, de a ţine un discurs bun, de a proclama scopuri nobile, şi apoi de a pleca mai departe. Această atitudine neglijentă este însă de aşteptat de la preşedinţii americanii, care au de gestionat războaie reale şi potenţiale în Orientul Mijlociu, şi o mie de alte dureri de cap. Din acest motiv, scrie FT, ei ar trebui să elaboreze strategii clare pentru ca alţii să le execute, însă din păcate nu există nicio o strategie clară a lui Obama pentru Africa. Nici, de altfel, pentru Orientul Mijlociu.

Contează? Da. Geopolitica este un joc pe termen lung. Atât Bill Clinton, care a susţinut Legea privind Oportunitatea de Dezvoltare Africană, cât şi George W. Bush, care a creat programul Pepfar (ajutând la salvarea vieţilor a sute de mii de africani cu HIV-SIDA), au venit cu programe modeste, dar durabile pentru Africa. Obama a moştenit ambele programe, dar nu are nimic echivalent cu care să fi venit la iniţiativa sa.

Contextul nu putea fi mai de bun augur. În timpul mandatului lui Obama, Africa a început să se impună drept viitoare mare frontieră a pieţei în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, este la fel adevărat că 90% din timpul alocat până în prezent de Obama Africii a fost înghiţit de operaţiunile de combatere a terorismului, care se întind în prezent din regiunea Sahel, prin Maghreb, până în Cornul Africii. De asemenea, săptămâna trecută SUA au anunţat că deschid o bază pentru drone în Niger. În unele zone din Mali, Yemen şi Somalia, dronele americane au devenit aproape la fel de familiare ca în zonele tribale ale Pakistanului. Pe de altă parte, potrivit Pew Research Center, 81% dintre senegalezi aprobă acţiunile americane - un număr surprinzător dat fiind faptul că Senegalul este o ţară predominant musulmană. SUA ar trebuie însă să fie atente să nu îşi 'pakistanizeze' angajamentul faţă de aceste ţări ale continentului african. Dronele nu sunt un substitut pentru angajament, avertizează în încheiere Financial Times.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ