Funeriu acuză, dar nu se scuză

| 16 iul, 2013

Bacalaureatul este examenul pe care Funeriu l-a transformat într-un laborator de experienţe nereuşite. Rata de promovabilitate a examenului a scăzut la cote alarmante din cauza menţinerii subiectelor unice pentru toate unităţile preuniversitare.

După scandalul de la evaluarea naţională şi bacalaureat, unde l-a acuzat nefondat pe Remus Pricopie de proastă organizare şi scăderea nivelului subiectelor, Daniel Funeriu îşi îndreaptă mai nou tirul spre Victor Ponta şi Ecaterina Andronescu. Atacul asupra primului ministru nu poate fi reprodus, este lipsit de argumente, în plus poartă un aer uşor suburban. Aceeaşi retorică prăfuită îndreptată brutal împotriva PSD - partidul acuzat că ştie să pescuiască voturi în ape tulburi. Daniel Funeriu îl copiază sârguincios pe şeful sau de la Palatul Cotroceni şi coboară limbajul foarte jos pentru un licenţiat de şcoală franceză, cum “smerit” ne aminteşte de fiecare dată că a absolvit.

Ecaterina Andronescu este zdravăn şifonată pentru îndrăzneala de a lansa propunerea care vizează reintroducerea examenului de admitere la facultate. Funeriu susţine că acest plan a fost introdus de PDL în Legea Educaţiei însă actuală putere nu l-a pus în aplicare. Povestea seamăna izbitor cu cea referitoare la reîntregirea salariilor bugetarilor, aflată în lucru pe masă cabinetului Ungureanu, însă aplicată abia în mandatul lui Ponta.

Ne întrebăm firesc de unde vine această agresivitate a consilierului prezidenţial. Este Funeriu într-adevăr preocupat cu soarta învăţământului românesc sau elevii sunt târâţi de acesta într-un nou scandal artificial? Să rememorăm din reformele implementate de fostul pedelist.

Prima şi cea mai grea lovitură aplicată sistemului a reprezentat tăierea salariilor cu 25%, ceea ce pentru dascăli a echivalat cu un dezastru. A urmat desfiinţarea şcolilor din mediul rural, hotărâre reparată de actuala conducere prin suplimentarea fondului alocate autobuzelor şcolare. Astfel, copiii aflaţi la kilometri buni de unităţile comasate au putut să-şi continue studiile în condiţii acceptabile. O măsură benefică pentru elevii din zonale rurale ar fi ajutorul autorităţilor centrale şi locale prin introducerea unor burse însemnate, care să-i stimuleze să obţină performanţe. Să nu uităm că multe dintre valorile naţionale au plecat de jos, din uliţele prăfuite ale satului românesc.

Nu au fost lipsiţi de emoţii nici învăţătorii şi educatori, absolvenţi ai liceului pedagogic, obligaţi să-şi echivaleze studiile pentru a profesa mai departe. Dispoziţia era cuprinsă în Legea Educaţiei propusă şi votată de PDL, aberaţie îndreptată la timp de Guvernul Ponta printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Ironia face ca articolul care trimitea dascălii pe băncile universităţii să fie contestat virulent de doi membri marcanţi ai PDL, Cezar Preda şi Raluca Turcan.

Clasa zero a fost un alt pariu pierdut de Daniel Funeriu. Lipsa de transparenţă şi comunicarea defectuoasă au generat panică în rândul cadrelor didactice, dar şi al părinţilor. Decizia înfiinţării acestei clase s-a dovedit până la urmă una corectă, însă trecerea de la grădiniţă la şcoală trebuia făcută treptat în paralel cu amenajarea infrastructurii. Fostul ministru a dovedit un heirupism total inoportun, lucru sesizat bine de actuală conducere, care preferă dialogul în locul politicii de a intra cu bocancii. PDL a reproşat atunci USL-ului că nu doreşte scăderea vârstei învăţământului obligatoriu, lucru infirmat de noua viziune a ministerului, care doreşte ca primul an de instituționalizare să înceapă de la vârsta de cinci ani.

Guvernele portocalii nu au schimbat nimic în ceea ce priveşte programa şcolară încărcată şi învechită. Remus Pricopie a readus în discuţie relaxarea acesteia, precum şi o readaptare a Curriculumului. Începând cu anul şcolar 2014-2015, autorităţile vor schimba din temelii structura manualelor și, în premieră în România, elevii vor putea utiliza manualele digitale. Cărţile vor fi însoţite de o componentă digitală, stocată pe un CD şi disponibilă pe platforma www.manuale.edu.ro. Componenta digitală a manualului va cuprinde forma PDF a conţinutului variantei tipărite a acestuia, activităţi multimedia interactive de învăţare, care pot fi jocuri educaţionale, animaţii, filme şi simulări. Primele manuale pilot vor fi introduse din această toamna pentru clasa I în paralel cu utilizarea cărţilor deja existente.

Bacalaureatul este examenul pe care Funeriu l-a transformat într-un laborator de experienţe nereuşite. Rata de promovabilitate a examenului a scăzut la cote alarmante din cauza menţinerii subiectelor unice pentru toate unităţile preuniversitare, fie că vorbim de licee teoretice, vocaţionale sau tehnologice. Să-i ceri unui absolvent de şcoală sportivă să aibă aceleaşi cunoştinţe de matematică precum unul de informatică este anormal. În ţările dezvoltate, la care vrem să ne raportăm, apele se separă vizibil între şcolile teoretice şi cele de meserii (mai mult, în Suedia şi Belgia examenul practic nu există).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 iul, 2013
Gigel
Funeriu the best
Funeriu a fost cel mai bun ministru al invatamantului de multa, multa vreme! Profesional este un individ respectabil, spre deosebire de alde Pricopie, Costoiu, Andronescu pe care daca-i intarci de la sugerea organului politic, sunt niste zerouri profesionale! In 2011 Funeriu a introdus noi criterii la acordarea grant-urilor de cercetare iar madam Andronescu nu s-a calificat pentru finantare, de valoroasa ce ii! Eu m-am calificat din doua articole. Daca criteriile lui Funeriu pentru conferentiar sau profesor erau valabile acum 20 de ani, alde Andronescu, Pricopie si Costoiu nu erau in veci profesori... Binenteles ca uslasul a facut urjent praf aceste criterii....
Pentru doi ani de ministeriat Funeriu a avut un impact major asupra invatamantului! Majoritatea ideilor si initativelor lansate de el s-au dovedit corecte, ca uslasul s-a grabit sa le invalideze sau sa le indulceasca (criteriile de acordare a grant-urilor si de avansare profesionala) sau se cacaie se la implementeze (clasa zero, etc). La cati ratati sunt in invatamant, o scadere cu 25% a salariului este mangaiere pe crestet, eu i-as da pe foaaarte multi afara. Este primul care a avut curajul sa expune porcaria numita bacalaureat! Nimeni nu-i obligat sa dea bacalureatul si nici trecutul lui cu spaga nu-i o solutie, daca stii il treci daca nu, nu! Ca ala de la liceul tehnologic nu invata, da niste bani taticu' sa obtina o diploma dupa care ajunge in sistem si te miri ca geme de functionari, politisti si doctori incompetenti. Toata stima Daniel Funeriu!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ