Gabriel Oprea, despre mandatul la Cosiliul JAI: Atât este capacitatea statului român în momentul de faţă

| 13 sep, 12:42

Gabriel Oprea, ministrul de Interne, va reprezenta România la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de pe 14 septembrie, cu mandat de la preşedintele Klaus Iohannis de a refuza cotele obligatorii de refugiaţi. Oprea a declarat că exită consens politic total în poziţia României pe acest subiect.

România îşi respectă angajamentele iniţiale de a primi 1.785 de imigranţi, a declarat duminică vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne.

El va participa luni la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care va avea loc la Bruxelles, pe tema dezbaterii pachetului de măsuri propus de Comisia Europeană la data de 9 septembrie.

"În acest context în care România este o ţară sigură şi care îşi face datoria cu multă determinare şi profesionalism, merg mâine la JAI. Am un mandat foarte clar din partea preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Victor Ponta, din partea Guvernului, pe care îl voi spune acolo cu modestie, dar şi cu demnitate. România îşi respectă angajamentele iniţiale de a primi 1.785 de imigranţi. Atât este capacitatea statului român în momentul de faţă. Şi, bineînţeles, de a vota împotriva cotelor obligatorii", a afirmat Gabriel Oprea, pcitat de Agerpres.

Citeşte şi: MAE respinge condiţionarea fondurilor structurale de preluarea migranţilor

El a subliniat că România va demonstra în continuare că este un stat care îşi exprimă solidaritatea în cadrul Uniunii Europene într-un context complicat de securitate.

"România este o ţară sigură, cu oameni profesionişti, care îşi face datoria, iar Uniunea Europeană se poate baza pe România", a arătat Oprea.

El a spus că domeniul securităţii naţionale, de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională este respectat de români şi de partenerii internaţionali.

"România este o ţară membră a Uniunii Europene, a NATO. În NATO, militarii români în teatrele de operaţii, în cicluri de câte şase luni, s-au pregătit şi au luptat. Peste 40.000 de militari şi-au făcut datoria faţă de comunitatea internaţională, de NATO. De aceea România ca ţară NATO este respectată de partenerii noştri. În Uniunea Europeană am dovedit că suntem serioşi, profesionişti. România, într-un context complicat de securitate, mai ales în regiunea de est, la graniţele ţării, dar şi în Europa, în care există foarte multă insecuritate, a dovedit că este o ţară sigură care apără 2.070 de km ai graniţei Uniunii Europene", a subliniat vicepremierul Gabriel Oprea.

Vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, va participa luni la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care va avea loc la Bruxelles, pe tema dezbaterii pachetului de măsuri propus de Comisia Europeană la data de 9 septembrie.

"Conform mandatului încredinţat de preşedintele României şi primul-ministru, vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea va susţine în faţa miniştrilor de Interne europeni şi a reprezentanţilor Comisiei Europene poziţia consolidată a României de a participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui număr de 1.705 solicitanţi de azil din Italia şi Grecia, precum şi a încă 80 de persoane din afara Uniunii Europene, şi de respingere a cotelor obligatorii impuse statelor membre de către Comisia Europeană", informa vineri MAI într-un comunicat de presă.

La reuniunea extraordinară a Consiliului JAI vor participa pe lângă miniştrii de Interne din ţările Uniunii Europene şi reprezentanţi ai agenţiilor europene şi ale Naţiunilor Unite - Frontex, Biroul de Ajutor European pentru Azil, Europol, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ