Gabriel Oprea, propunere drastică în criza migranţilor

| 21 sep, 13:25

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a inițiat un proiect de lege care vizează înăsprirea sancțiunilor aplicate pentru traficanții ilegali de migranți, întărind astfel cadrul legal aflat la dispoziția instituțiilor de aplicare a legii din România.

"Inițiativa este un demers de descurajare a celor care racolează, călăuzesc și transportă persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României", informează un comunicat al MAI remis luni.

Potrivit proiectului de lege, traficul de migranți săvârșit în scopul obținerii unui folos patrimonial sau când se desfășoară prin mijloace care pun în pericol viața, integritatea sau sănătatea migrantului ori când acesta este supus la tratamente inumane se va sancționa cu o pedeapsă care poate ajunge până la 12 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi.

Totodată, prin modificarea propusă la articolul 263 din Codul penal, minimul pedepsei pentru infracțiunea de trafic de migranți crește de la 3 la 5 ani.

Proiectul, inițiat prin dispoziția viceprim-ministrului pentru securitate națională, Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, mai prevede confiscarea specială a bunurilor care au fost folosite în orice mod pentru săvârșirea acestor infracțiuni sau a banilor rezultați din traficul de migranți.

"Majorarea limitelor de pedeapsă constituie o acțiune eficientă în scopul prevenirii și combaterii traficului ilegal de migranți pe calea terestră aeriană și maritimă și se subordonează în mod firesc măsurilor adoptate la nivel internațional", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, având în vedere obligațiile asumate de România în materia cooperării internaționale, a schimbului de informații, precum și a altor măsuri corespunzătoare securizării frontierei de stat, este necesară contracararea cauzelor profunde ale migrării ilegale, în special acelea care sunt legate de tratarea cu umanitate și respectarea drepturilor migranților, precum și reducerea avantajelor pe care migrările internaționale le aduc celor care intenționează să profite de situația specială în care se regăsesc migranții.

Citeşte şi: Cine iese câştigător în criza refugiaţilor? ADEVĂRUL pe care-l știe de mai mult timp Germania, dezvăluit de Cristoiu

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ