Gabriela Firea și Nicolae Bănicioiu solicită PNL să-și retragă de la CCR contestația privind bugetul

| 22 dec, 2014

Gabriela Firea, purtătorul de cuvânt al PSD, și Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, spun că, dacă PNL nu își retrage contestația privind bugetul de la Curtea Constituțională, românii vor avea de suferit.

"Decizia PNL de a contesta Bugetul la CCR reprezintă o dovadă de iresponsabilitate, jocul practicat de către Opoziție nefăcând altceva decât să lovească direct în românii care, astfel, riscă să nu mai poată beneficia de măsurile prevăzute în proiectul Bugetului pe anul viitor", afirmă Firea într-un comunicat de presă remis de PSD.

În opinia senatoarei PSD, "PNL dorește blocarea investițiilor și refuză angajaților din Educație și Sănătate măririle de salarii asumate de actualul Guvern, pentru simplul motiv că ei vor să facă acțiuni politicianiste la sfârșit de an".

"Înverșunarea PNL este cu atât mai puțin întemeiată cu cât Bugetul pe 2015 este primul buget care preia și amendamentele Opoziției. Decizia de a contesta Bugetul la CCR demonstrează o atitudine demagogică, pe care cei din PNL o afișează față de tot ceea ce înseamnă politica în interesul cetățeanului".

Citeşte şi: CCR va dezbate contestația pe buget în data de 29 decembrie

La rândul său, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care se adresează celor doi co-președinți ai PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, atrage atenția "asupra efectelor sociale pe care decizia (...) le poate genera atât în rândul angajaților din sistemul public de sănătate, cât mai ales a miilor de români care interacționează zilnic cu acest sistem în calitate de pacienți".

"Pot intui că miza deciziei luate de către partidul pe care îl conduceți este una strict politică. Insist, însă, în a vă atrage atenția asupra efectelor sociale pe care decizia dumneavoastră le poate genera atât în rândul angajaților din sistemul public de sănătate, cât mai ales a miilor de români care interacționează zilnic cu acest sistem în calitate de pacienți", afirmă Bănicioiu tot într-un comunicat al PSD transmis, luni, AGERPRES.

În opinia ministrului Sănătății, "bugetul de stat pe anul 2015 este unul mai bun atât pentru angajații din sistemul public de sănătate, cât și pentru sistem în ansamblul său".

"Din perspectiva domeniului pe care îl coordonez ca ministru, vă pot spune că bugetul de stat pe anul 2015 este unul mai bun atât pentru angajații din sistemul public de sănătate, cât și pentru sistem în ansamblul său, ținând cont că alocările pentru Sănătate pe anul viitor sunt în creștere", susține Bănicioiu.

Citeşte şi: FĂRĂ PRECEDENT! Gabriela Firea o acuză pe Kovesi: Minte

El consideră că o contestare a bugetului pe anul 2015 "nu va duce decât la crearea unor grave neplăceri în luna ianuarie atât pacienților, cât mai ales zecilor de mii de angajați din sistem, fie că mă refer la medici, asistenți medicali sau personal auxiliar".

"Tocmai de aceea, adresez acest apel public dumneavoastră, în calitate de co-președinți ai PNL, cu scopul de a vă convinge că PNL să renunțe la contestarea legii bugetului de stat pe anul 2015 la Curtea Constituțională. Țineți cont, înainte să mergeți mai departe cu demersul pe care l-ați anunțat, că principalele victime ale acestei acțiuni vor fi tocmai cei pe care doriți să îi convingeți că, în perspectivă, reprezentați o alternativă mai bună în gestionarea guvernării, în general, și a sistemului de Sănătate, în particular. Or, gestul și acțiunile PNL vin în tradiția utilizată deja de opoziție privind contestarea anuală a bugetului la Curtea Constituțională și în contradicție cu politica altfel pe care ați asumat să o faceți în contextul votului din 16 noiembrie 2014", menționează deputatul PSD.

Nicolae Bănicioiu reamintește PNL că "legea Bugetului a fost votată democratic în Parlamentul României".

"Vă amintesc că legea Bugetului a fost votată democratic în Parlamentul României, cu un sprijin larg din partea colegilor parlamentari, după o dezbatere extinsă în care s-au preluat și amendamente ale opoziției. Tocmai de aceea, vă chem să construim împreună, putere și opoziție, o altfel de politică și, prin urmare, vă invit să renunțați la contestarea fără niciun sens a legii Bugetului la Curtea Constituțională", se mai arată în comunicatul PSD.

Deputatul liberal Eugen Nicolăescu a anunțat că grupurile parlamentare ale PNL vor contesta la Curtea Constituțională Legea bugetului de stat pe anul 2015.

"Vă informez domnule prim-ministru că (...) grupurile PNL vor contesta la CCR un asemenea buget, care este neconstituțional, și avem două argumente: principiul legalității și principiul respectării angajamentelor internaționale", a spus Nicolăescu, duminică, în plenul Parlamentului.

În replică, premierul Victor Ponta a făcut un apel la responsabilitate, arătând că eventuala contestare la Curtea Constituțională a bugetului de stat pe 2015 va determina amânarea creșterii pensiilor, a acordări subvențiilor sau a reducerii TVA în turism.

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost aprobat duminică de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Parlamentarii au votat bugetul de stat cu 339 voturi "pentru" și 141"împotrivă".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ