Gazprom va construi o uzină pentru lichefierea gazului 'la Marea Baltică sau la Marea Barents'

| 24 mai, 2013

Noua uzină pentru lichefierea gazului, despre care la 23 mai a vorbit preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, va fi construită fie la Marea Baltică, fie la Marea Barents, potrivit agenţiei Reuters, care citează o sursă de informaţie anonimă, precizează Lenta.ru.

Miller le-a spus jurnaliştilor doar că în curând Gazprom va prezenta un nou proiect, despre care nu ştie încă nimeni. Preşedintele Gazprom nu a dezvăluit alte amănunte despre uzina pentru lichefierea gazului, nici măcar locul unde va fi construită această nouă întreprindere.

Potrivit Reuters, în prezent conducerea Gazprom discută pentru a decide unde să construiască uzina: în regiunea Leningrad sau în peninsula Kolsk.

În zona baltică, monopolul rus realizează deja un amplu proiect: pe fundul Mării Baltice a fost construit gazoductul Nord Stream, care leagă Rusia de Germania. Înainte, Gazprom a anunţat posibila construire a două noi ramuri ale Nord Stream, dintre care una ar urma să ajungă până în Marea Britanie. Nu se ştie deocamdată în ce mod planurile privind extinderea gazoductului corelează cu intenţia de a construi uzina pentru lichefierea gazului.

Tehnologia de lichefiere a gazului permite livrarea de gaz, cu costuri destul de mici, către consumatorii finali, nu prin gazoducte, ci pe cale maritimă. Se consideră că uzinele pentru lichefierea gazului vor schimba în mod semnificativ configuraţia pe piaţa mondială a gazului, deoarece va ralia la acesta noi potenţiali exportatori /este vorba, între altele, de gazul din Australia/, iar importatorii vor putea să scape de dependenţa faţă de gazul prin gazoducte, care în unele ţări este livrat doar de un singur furnizor.

În Rusia, piaţa gazului lichefiat este relativ slab dezvoltată. Cu toate acestea, Gazprom, împreună cu partenerii săi niponi şi compania Shell, livrează deja gaz lichefiat în Asia, de la proiectul 'Sahalin-2'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ